« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SIVA BRADA SIJEDA KOSA

Bake znaju rješenje za sve probleme

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan potvrdili su da je mudrosti s godinama sve više i više

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

baka

,

treća dob

,

sukobi

,

starije osobe

,

djed

,

životna mudrost

Slušajte starije! Zašto? Zato što najnovija studija potvrđuje ono što se već znalo - oni su zaista mudri. I to se najviše odnosi na rješavanje sukoba i prihvaćanje životnih nesigurnosti i neizbježnih promjena. Istraživanje je proveo Richard E. Nisbett sa Sveučilišta Michigan, a njegovi rezultati ukazuju na to da starije osobe lakše prepoznaju činjenicu da se vrijednosti s vremenom mijenjaju, spremnije prihvaćaju promjene, razumno analiziraju i uvažavaju tuđa mišljenja a spremniji su se suočiti i sa svim nesigurnostima života.

Kako se navodi u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, to vrijedi bez obzira na socijalni status, obrazovanje i IQ. Starije generacije obično ne znaju ništa posebno o računalima, tehnologiji i tome slično, ali kad su u pitanju problemi društvene prirode, stariji imaju brojne prednosti na svojoj strani prilikom njihova analiziranja i rješavanja. Nisbett vjeruje kako će rezultati koje je dobio imati važnu ulogu u, da tako kažemo, promoviranju njihova mišljenja prilikom suočavanja s preprekama na koje nailazi suvremeno ljudsko društvo.

Ukratko, Nisbett je u istraživanje uključio 247 osoba iz Michigana i podijelio ih u tri dobne skupine: od 25 do 40, od 41 do 59 i 60 godina pa nadalje. Svim sudionicima je predstavljeno fikcijsko izvješće o sukobima određenih skupina u stranoj zemlji. Oni su morali izraziti svoje mišljenje o mogućem ishodu sukoba.

Istraživači su, ne znajući tko je kakvo mišljenje dao, morali ocijeniti ponuđena rješenja. Gledala se doza fleksibilnosti, spremnosti na kompromis, zatim viđenje stvari iz druge perspektive, itd. Među sudionicima bio je i 141 član akademske zajednice, svećenici, psihoterapeuti, savjetnici, itd. Pokazalo se da razina obrazovanja, ekonomski status i kvocijent inteligencije imaju određenu važnost kad se radi o posjedovanju mudrosti, ali da nije bilo razlike između akademskih i neakademskih pojedinaca, odnosno obrazovaniji nisu bili nužno i mudriji.

Lynn A. Hasher, profesorica psihologije sa Sveučilišta Toronto, i sam Nisbett znali su da mudrost raste s godinama, ali su ipak ostali ugodno iznenađeni rezultatima.

Implikacije mogu biti svakojake - istraživanje je dokazalo da je pogrešno rješavati se starijih osoba s radnoga mjesta jer bi itekako mogli doprinijeti svojim iskustvima i mudrošću. Isto tako, istraživanje bi moglo pomoći u boljem shvaćanju procesa starenja.

06.04.2010. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh