« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NOVE PROCEDURE

Matične stanice kao izvor vječne mladosti

Većina ljudi nije baš naklonjeni svojim masnim naslagama, no što ako biste ih mogli upotrijebiti za ublažavanje bora, povećanje grudi ili oporavak nakon ozljede koljena?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

matične stanice

,

pomlađivanje

,

plastična kirurgija

Predobro da bi bilo istinito? Ne nužno. Već 20 godina kozmetički i plastični kirurzi koriste masne naslage uzete od svojih pacijenata kako bi uspostavili mladolik izgled i ˝izbrisali˝ bore, no tek nedavno se počeo istraživati učinak koji imaju matične stanice iz sala.

˝Salo je prirodno bogato matičnim stanicama, a one imaju regenerativne sposobnosti˝, objašnjava dr. Peter Rubin, profesor plastične kirurgije sa Sveučilišta Pittsburgh.

Trenutno se provode istraživanja diljem svijeta kako se učinak matičnih stanica može upotrijebiti u medicini, od rekonstrukcije lica nakon traumatične ozljede pa do obnove tkiva dojki nakon raka i zahvata masektomije.

Unatoč tome što su još u fazi istraživanja, neki kozmetički kirurzi koriste ove mogućnosti u estetske svrhe. Zahvati poput faceliftinga matičnim stanicama i vaginalnog pomlađivanja obećavaju revolucionarne rezultate, premda su još uvijek upitni. ˝Matične stanice danas su glavni hit. Neke od tih procedura podmazuje želja za profitom, dok su druge potaknute znanošću. Ako je glavna motivacija samo profit, trebate im pristupiti s dozom sumnje˝, tvrdi dr. Felmont Eaves, plastični kirurg i predsjednik Američkog društva za estetsku plastičnu kirurgiju.

06.04.2010. 15:14:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh