« Clubbing
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Arctic Monkeys u Splitu

INmusic dovodi Arctic Monkeyse

Fotografija vijesti
Više o

T-mobile INmusic festival

,

Arctic Monkeys Split

,

INmusic festival

Jedan od najboljih novijih britanskih bendova, veliko ime rock scene - Arctic Monkeys nastupit će po prvi put u Hrvatskoj 7. srpnja na Prokurativama u Splitu. U svojoj karijeri izdali su dva megauspješna albuma i osvojili impresivan broj nagrada, uključujući i deset NME, pet BRIT i po jednu Mercury i Ivor Novello nagradu. Poznati su kao vlasnici najbrže prodavanog debitantskog albuma u povijesti britanske glazbe, a prema uglednom britanskom magazinu "New Musical Express" snimili su peti najbolji britanski album svih vremena. Ove se godine očekuje izdavanje njihovog novog, trećeg studijskog albuma.

Arctic Monkeys osnovani su 2002. godine u Sheffieldu, a popularnu četvorku čine pjevač i gitarist Alex Turner, gitarist Jamie Cook, bubnjar Matt Helders i basist Nick O 'Malley. Počinju nastupati i snimati demo snimke te ih dijeliti svojim obožavateljima koji ih potom nazaustavljivo šire Internetom. Nakon puštanja demo snimki u opticaj popularnost im naglo raste, a počinju privlačiti i značajnu pažnju medija. Poznati su kao jedan od prvih sastava koji je stekao popularnost uvelike zahvaljujući Internetu.

2005. godine započinju suradnju s izdavačkom kućom Domino Records, a sljedeće godine izdaju album prvijenac "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not". Album je u prvom tjednu prodan u nakladi preko 360.000 primjeraka te ostao zapamćen kao najbrže prodavan debitantski album u povijesti britanske glazbe. Čak dva singla s tog albuma - "I Bet You Look Good On The Dancefloor" i "When The Sun Goes Down" osvajaju sam vrh britanske top liste. Uz to što oduševljava kritiku, a "New Musical Express" ga uvrštava na 5. mjesto najboljih 100 albuma u povijesti britanske glazbe, album "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not"  osigurava sastavu i niz prestižnih nagrada. 2006. godine osvajaju  nagradu Mercury, a nakon tri NME i jedne BRIT nagrade za najbolji novi sastav, sljedeće godine odnose po dvije NME i BRIT nagrade.

Nakon albuma prvijenca izdaju EP "Who the Fuck Are Arctic Monkeys?", a 2007. drugi studijski album "Favourite Worst Nightmare", koji nastavlja uspjeh prethodnog. Uz to što su 2007. drugu godinu zaredom nominirani za Mercury nagradu, u 2008. kritika im ponovno odaje priznanje i nagrađuje ih s tri NME nagrade i s dvije BRIT nagrade za najbolji britanski sastav i album.

U veljači 2009. Arctic Monkeys osvajaju još jednu NME nagradu za "Live At The Appolo" u kategoriji najboljeg DVD izdanja.

Britanske zvijezde će na svom premijernom nastupu u Hrvatskoj predstaviti brojne hitove sa svoja dva megauspješna i višestruko nagrađivana albuma, a možemo očekivati i nove pjesme s najavljenog albuma.

Diskografija / Albumi:

2006. Whatever People Say I Am, That's What I'm Not

2007. Favourite Worst Nightmare

http://www.arcticmonkeys.com/

http://www.myspace.com/arcticmonkeys

Cijena ulaznica:

150 kn   15.04. - 25.06.

200 kn   26.06. - 07.07.

Sve informacije dostupne su na web stranicama festivala: www.inmusicfestival.com

19.04.2009. 22:41:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh