« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
TRADICIJA I OBIČAJI

8 stvari koje niste znali o Božiću

Dolazi nam vrijeme blagdana i darivanja, stoga nije na odmet obnoviti svoje znanje

Božićne dekoracije vuku svoje porijeklo iz Biblije
Božićne dekoracije vuku svoje porijeklo iz Biblije (Dreamstime)
Više o

tradicija

,

Božić

,

blagdani

,

običaji

1. Najranije dekoracije drveća koje se povezuju s Božićem pojavljuju se u srednjovjekovnim predstavama koje su prikazivale priču o Adamu i Evi. Drveće u rajskom vrtu, prema legendama, bilo je ukrašeno jabukama i kolačima.

2. Sobovi su korisne životinje. Ne samo da vuku saonice, nego ih se uzgaja i zbog mlijeka. U gradu Walesu u Aljasci, pošta se raznosila saonicama koje su vukli sobovi. Priča o sobu Rudolfu je moderna fikcija koja je postala klasik. Djelomično je bazirana na priči o ružnom pačtu.

3. Svijeće su važan dio Božića, a imaju i ključnu ulogu u nizozemskom gradu Goudi. Gouda je poznata, osim po sirevima, kao središte industrije svijeća u ovoj zemlji. Na Badnjak se u gradu isključi sva električna rasvjeta dok gradonačelnik drži govor uz svijeće koje osvjetljavaju gradski trg.

4. Bršljan je popularna biljka koja se koristi za božićne dekoracije već stoljećima. Običaj ukrašavanja doma bršljanom i ostalim zimzelenim drvećem datira iz predkršćanskih vremena, kada se vjerovalo da bršljan predstavlja vječnost i život koji se nastavlja kroz hladne zimske mjesece.

5. Upotreba imele datira iz paganskih vremena kada su joj Druidi pripisivali magična svojstva i iscjeljiteljske moći. Tradicija poljupca pod imelom za Božić je relativno novija. Postala je popularna među radničkom klasom u Engleskoj u 19. stoljeću, a ubrzo ju je prihvatila i srednja klasa. Običaj se danas raširio po mnogim zemljama.

6. Pokloni se zamataju od izuma papira u Kini oko 105. godine. Dekorativni papir nije došao u modu sve do Božića 1917. kada je trgovina "Hall Brothers " u Nebraski prodala sav uobičajeni papir za zamatanje. Kao zamjenu, kupcima su ponudili dekorativnu francusku podlogu za kuverte.

7. U dijelovima Italije, božićna trpeza uključuje 7 različitih jela od ribe, koja predstavljaju sedam sakramenata. Riba se poslužuje s tjesteninom, salatom, voćem, kruhom te vinom.

8. Buche de Noel ili Božićni panj je popularan desert u mnogim zemljama. Svoje porijeklo vuče iz vjerovanja da kada se deblo spali u otvorenoj vatri za Božić, njegov pepeo ima čudesne moći. Prvo spominjanje ovog običaja dolazi iz 1184. godine u Njemačkoj.

30.11.2010. 23:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh