« Život
objavljeno prije 12 godina
CRNA STATISTIKA SWISS REA

Prirodne katastrofe 2010. odnijele su 260.000 ljudskih života

Gospodarski gubitci ove godine popeli su se na iznos od 222 milijade dolara

(Getty Images)
Više o

Haiti

,

poplave

,

šteta

,

potresi

,

žrtve

,

prirodne katastrofe

,

toplinski val

Prirodne katastrofe i one uzrokovane ljudskim faktorom ove su godine u svijetu prouzročile gospodarske gubitke u visini 222 milijarde dolara, što je tri puta više nego u prošloj godini, procijenio je u utorak najveći svjetski reosiguravatelj Swiss Re. Ovogodišnje prirodne katastrofe odnijele su 260 tisuća ljudskih života, pri čemu je najviše ljudi, čak 222 tisuće, stradalo u smrtonosnom potresu na Haitiju. Velike ljudske žrtve izazvao je i val vrućina u Rusiji, čak 15 tisuća mrtvih, i ljetne poplave u Kini i Pakistanu, koje su odnijele 6.225 ljudskih života.

Unatoč tri puta većim gospodarskim gubicima, troškovi za osiguravatelje porasli su samo 34 posto u odnosu na prošlu godinu, na 36 milijardi dolara. Razlog tomu je što su se najrazornije nesreće dogodile u regijama koje su vrlo malo pokrivene osiguranjem, ističu u Swiss Reu. "I dok su nesreće s najvećim troškovima, uzrokovane potresima u Čileu i na Novom Zelandu, te zimskim olujama u zapadnoj Europi, bile pokrivene osiguranjem, događaji poput potresa na Haitiju i poplava u Aziji bili su slabo osigurani", istaknuo je Thomas Hee, glavni ekonomist Swiss Rea.

Najveći račun osiguravateljima je ispostavljen u vezi s potresom u Čileu, u visini osam milijardi dolara. Zapadnoeuropska zimska oluja stajala je osiguravateljsku industriju 2,85 milijardi dolara a novozelandski potres 2,7 milijardi dolara. Reosiguravatelj je također u račun uključio troškove povezane s izlijevanjem nafte British Petroleuma u Meksičkom zaljevu, izvijestivši da je ta eksplozija stajala osiguravatelje oko milijardu dolara povezano sa štetama na imovini, iako bi ta brojka još mogla rasti. (hina/metro-portal)

30.11.2010. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh