« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
MA DA?

Nezdrava hrana ne može se lako prestati jesti

Prerađena hrana, koja obično sadrži veliku količinu šećera, može izazvati ovisnost na isti način kao i pušenje te narkotic

Ovoga se nije lako riješiti
Ovoga se nije lako riješiti (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

Ukoliko planirate izbaciti nezdravu hranu iz svoje prehrane pripremite se na simptome koji nisu nimalo ugodni. Štoviše, podsjećaju na tegobe kroz koje prolaze ovisnici o narkoticima tijekom odvikavanja.

Studija koja je nedavno provedena na Sveučilištu Michigan pokazala je da nije nimalo lako "skinuti" se sa šećera, tjestenine, grickalica i ostale hrane koja nam na prvu čini ugodu. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Live Science.

Znanstvenici su anketirali 200 osoba koje su bile na dijeti, odnosno koje su odlučile zdravije se hraniti. Ispostavilo se da su se gotovo sve suočile s psihičkim i fizičkim simptomima poput anksioznosti, glavobolje i nesanice dok su prolazile kroz odvikavanje.

"Naše istraživanje pokazuje da prerađena hrana, koja obično sadrži veliku količinu šećera, može izazvati ovisnost na isti način kao i pušenje te narkotici. Jednostavno stvara ugodu u mozgu", kaže voditeljica studije Erica Schulte. 

No, utješno je da su simptomi puno blaži, nego kad je riječ o odvikavanju od narktoika te vas ne bi trebali obeshrabriti. Samo je važno znati da je normalno osjećati se loše iako činite dobru stvar za svoj organizam.

06.05.2019. 18:03:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh