« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ŠTO DALJE OD EKRANA

6 razloga zašto je gledanje televizije štetno

Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju štetnost gledanja televizije, koristi za djecu niti jednom nisu znanstveno dokazane

Daljinski
Daljinski (Free Digital Photos)
Više o

astma

,

gledanje televizije

,

televizija

,

štetnost gledanja televizije

,

djeca i računala

Redovito nam stižu istraživanja koja potvrđuju štetnost gledanja televizije. Prekomjerno sjedenje pred ekranom opasno je pogotovo za djecu, ali bi i odrasli iz zdravstvenih razloga trebali smanjiti vrijeme provedeno pred dalekovidnicom. Izdvajamo nekoliko glavnih razloga:

Govor i koncentracija
Djeca mlađa od 12 godina uopće ne bi trebala gledati televiziju, čak ni programe prilagođene njihovom uzrastu jer ograničavaju njihov razvoj, pokazalo je američko istraživanje. Dimitri Christakis iz Seattlea posebno ističe preopterećenost osjetila/mozga uslijed stalnih, brzih promjena kadrova i scena. "Niti jedna studija nije dokazala da je gledanje televizije korisno za djecu. Upravo suprotno, iz različitih zemalja nam dolaze spoznaje o štetnosti buljenja u ekran poput problema s govorom, usporenog rada mozga i teškoća s koncentracijom", kaže Christakis.

Astma
Djeca koja više vremena provode pred televizorom imaju veću vjerojatnost oboljenja od astme, upozoravaju liječnici iz njemačke Udruge za pneumologiju. Razlog: Zbog dugotrajnog gledanja dolazi do pogrešnog disanja.

Srčani problemi
Osobama koje se u djetinjstvu nisu dovoljno kretale prijeti šest puta veća opasnost od srčanih problema u odrasloj dobi. Sjedenje pred TV-om potiče pretilost, visoki tlak i kolesterol što s vremenom ozbiljno šteti zdravlju, pokazalo je istraživanje provedeno na 400 djece u dobi od 7-10 godina.

Loše držanje
Djeca koja puno vremena provode pred ekranom se nepravilno drže. Nijemci su testiranju podvrgnuli 1600 djece između 6 i 17 godina i zaključili da 40% njih ne može pravilno, uspravno stajati.

Gluplji i deblji klinci
Klinci s vlastitim televizorom u dječjoj sobi su gluplji i deblji od svojih vršnjaka bez vlastitog televizora, tvrdi predsjednik Zaklade za zdravlje djece sa Sveučilišta u Münchenu, profesor Berthold Koletzko. Visok udio gledanja televizije u životu djeteta izravno je povezan s nedostatkom kretanja, pretilosti, poremećajima u ponašanju, problemima s čitanjem i općenito usporenim razvojem. Djeca dnevno ne bi smjela gledati TV duže od dva sata.

Vječni studenti
Višegodišnje istraživanje provođeno na Novom Zelandu pokazuje da do diplome češće dolaze studenti koji manje gledaju televiziju. Također, američko istraživanje (Sveučilište Seattle) upućuje na to da predškolska djeca koja previše vremena provode pred ekranom teže uče u osnovnoj školi.

Dodatni razlozi:

>>Pretjerano gledanje televizije šteti srcu

>>TV u spavaćoj sobi može uzrokovati rak

>>Televizija potiče dječju agresivnost

>>Gledanje televizije skraćuje život

>>Televizija negativno utječe na sposobnost govora djece

>>Neizravno izlaganje televiziji povezano s poremećajima u prehrani

>>Upaljen TV šteti razvoju djece čak i ako ga ne gledaju

15.01.2011. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ooookeeeej
  16.01.2011. 09:02
  zanimljivo. a koliki je točno omjer provedenih istraživanja o pozitivnim učincima televizije (pustimo tjelesne probleme, mogu ih razviti i ako uče po cijele božje dane ne mrdajući iz kuće) u odnosu na negativne? Nešto mi govori da čvrstih dokaza o pozitivnim učincima nema jer se malo i slabo provode zbog dominantnog uvjerenja kako je tv loš po zdravlje. a ako imate takva uvjerenja, čemu onda potraga za pozitivnim učincima? Drugo, odnos "gluposti i televizije" nije kauzalan, tj. ne postoji studija koja dokazuje linearan uzročno-posljedičan odnos između djece i takvih sadržaja. Postoji korelacijski odnos, ali se ne zna da li je predispozicija gluposti (biološka, socijalizacijska) dovela do "buljenja pred tv" ili obrnuto. bilo bi zanimljivo u tim studijama vidjeti i par drugih zanimljivih stvari koje nam se obično skrivaju pod ovim generičkim opisom ispitanika, primjerice koliko novaca imaju roditelji, kakvog su obrazovanja, u kojoj državi žive, koje su rase ili etnije. Ne znam zašto, ali imam feeling da bi se onda pokazali neki drugi društveni utjecaji osim "svemogućih" medija. :)

 2. avatar
  ooookeeeej
  16.01.2011. 11:40
  @ooookeeeej: I meni je sve to proslo kroz glavu. Sad ne moram ja sve to pisati:-)
 3. avatar
  ahz
  16.01.2011. 15:39
  Hm...
  U našoj zemlji djeca definitivno bolje čitaju zbog televizije. A također, u više navrata sam čuo da su djeca progovorila strani jezik gledajući crtane filmove ili emisije na engleskom ili njemačkom... Jedan od primjera je i kćerka moje sestrične koja je sa 4 godine sasvim fino počela razumijevati njemački jer je gledala njemačke programe.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh