« Život
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
POZADINSKA BUKA

Televizija negativno utječe na sposobnost govora djece

Na tisuće djece pati od poteškoća u govoru jer njihovi roditelji imaju stalno uključen televizor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DevianArt)
Više o

djeca

,

televizija

,

govor

,

poteškoće

Istraživanje je otkrilo da skoro četvrtina dječaka te svaka sedma djevojčica razvije problem u govoru, često zbog pozadinske buke koju stvara televizor radi čega bebe i mala djeca teško razumiju odrasle.

Zapanjujuće otkriće istraživanja jest to, da čak četiri posto trogodišnjaka nije uopće progovorilo do starosne dobi od tri godine. Istraživanje je provela Jean Gross, koja radi pri britanskoj vladi kao savjetnica za govor djece. Ona je iskazala zabrinutost, ne samo za to da se malenu djecu drži pred televizorom da gledaju program, već i pozadinska buka, koju televizor stvara i koja ometa bebino, ili djetetovo razumijevanje roditelja.

'Naš mozak nije evoluirao da uči od strojeva. Bebe primarno reagiraju na lice i prepoznavanje lica roditelja', tvrdi Gross. Ona je provela ispitivanje na uzorku od 1000 roditelja te je otkrila kako je većina ispitanih navela kako im televizija radi većinom dana, ili čak konstantno. Isto tako, otkrila je kako svako deseto dijete ima televizor i u vlastitoj sobi, što prema njezinom mišljenju, stvara samo dodatne poteškoće u razvoju govora kod beba, a pogotovo dječaka.

04.01.2010. 12:23:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh