« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
UTJECAJ MEDIJA NEMA GRANICA

Neizravno izlaganje televiziji povezano s poremećajima u prehrani

Djeca koja imaju prijatelje koji previše gledaju televiziju zbog pritiska u društvenim krugovima padaju pod neizravan utjecaj štetnih medijskih sadržaja

Televizija može biti štetna po djecu čak i kad je ne gledaju
Televizija može biti štetna po djecu čak i kad je ne gledaju (Shutterstock)
Više o

televizija

,

poremećaj u prehrani

Roditelji, ako s brinete zbog negativnog utjecaja televizije na vašu djecu, vijesti nikako nisu ohrabrujuće - ako vam dijete ima prijatelje koji previše gledaju TV, čak i to može štetno djelovati na percepciju vašeg djeteta o vlastitom tijelu i izgledu, stoji u priopćenju harvardskih stručnjaka.

Novo istraživanje sugerira da neizravno izlaganje medijima (prijatelji koji previše gledaju TV) može biti jako negativno za dijete i to kako doživljava svoje tijelo čak i ako nema televizor kod kuće. Istraživači s Odsjeka za globalno zdravlje i društvenu medicinu pri harvardskom Medicinskom fakultetu istraživali su povezanost između konzumiranja medijskih sadržaja i poremećaja u prehrani kod adolescentica s Fidžija.

Iznenadilo ih je to što djevojke uopće nisu morale imati TV kod kuće da bi kod njih porastao rizik i učestalost simptoma od poremećaja u prehrani (potaknut prije svega zbog društvenog pritiska da izgledaju dobro i mršavo).

Najčešći čimbenik povećanja rizika od poremećaja je bio upravo to koliko svaka djevojka ima prijatelja koji kod kuće previše vremena provode ispred televizora i konzumiraju specifičan sadržaj (svima je jasno da se mršavost i ljepota a da i ne govorimo seksualnost najviše potenciraju gotovo u svim zabavnim sadržajima na televiziji).

Voditeljica istraživanja Anne Becker, kaže da je ovo prvo istraživanje koje pokušava naglasiti važnost uloge društvenih mreža i krugova mladih u međusobnom prenošenju negativnih utjecaja televizije. Drugim riječima, da biste zaštitili dijete od TV-a nije dovoljno da ga samo isključite.

10.01.2011. 22:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh