« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
POVEĆANI RIZIK

Pretjerano gledanje televizije šteti srcu

Ako pretjerate s gledanjem tv ili igranjem kompjutorskih igara, povećavate rizik od oštećenja srca bez obzira koliko vježbali, upozoravaju znanstvenici

Navika dugotrajnog sjedenja pred malim ekranom generalno nije dobra za zdravlje
Navika dugotrajnog sjedenja pred malim ekranom generalno nije dobra za zdravlje (Shutterstock)
Više o

srce

,

gledanje televizije

,

kardiovaskularne bolesti

,

dugotrajno sjedenje

Naime, navodi se kako se rizik od srčanih bolesti i prerane smrti udvostručuje kod onih koji provode više od 4 sata pred ekranom. Metabolički faktori i razne upale djelomično su uzrok. Riječ je o prvoj studiji koja ispituje vezu između vremena provedenog pred ekranom te mogućnosti srčanog udara - otkriveno je da se rizik od smrtnosti povećava za 48 posto, a gotovo 125 posto veći rizik od kardiovaskularnih problema. Rizik postoji bez obzira na faktore kao što su pušenje, visoki tlak, indeks tjelesne masnoće ili tjelovježba.

Dr. Emmanuel Stamatakis s Londonskog sveučilišta objašnjava: "Sve je stvar navike. Mnogi su naučili doći doma te sjediti pred televizorom duži period vremena. No to je loše za srce i zdravlje generalno. Prema informacijama koje trenutno posjedujemo, ovi rizici se ne mogu ukloniti vježbama, što zahtjeva hitne preporuke i upute za ograničenjem sjedenja i sličnih navika, u korist poboljšanja fizičke aktivnosti."

Sljedeći korak bio bi otkrivanje toga što dužo sjedenje čini ljudskom tijelu u kratkotrajnim i dugotrajnim okvirima, može li i kako vježba umanjiti takve posljedice, te kako promijeniti životni stil kako bi se reduciralo sjedenje i povećalo kretanje.

12.01.2011. 09:05:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh