« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
JOŠ JEDNA POTVRDA

Televizija potiče dječju agresivnost

Djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi trebala gledati TV koji šteti čak i kada samo radi u pozadini

(Corbis)
Više o

djeca

,

gledanje televizije

,

dječja agresivnost

Rezultati američkog istraživanja pokazali su da će, što više televizijskog programa neko trogodišnje dijete gleda, biti veća vjerojatnost da će se on ili ona agresivnije ponašati.

Čak i rad televizora u pozadini, iako ga dijete ne gleda, također je povezan s agresivnim ponašanjem iako ta veza nije toliko jaka kao pri izravnom gledanju, rekla je Jennifer Manganello sa sveučilišta u Albanyju.

"Roditelji bi trebali biti pametni i oprezni s upotrebom televizije. Morali bi djeci ograničiti gledanje i obratiti pozornost na sadržaj programa", dodala je.

U istraživanje je bilo uključeno 3.128 majki iz 20 američkih gradova koje su rodile između 1998. i 2000. godine. Njihovi trogodišnjaci u prosjeku su gledali televiziju tri sata na dan, a televizor je u kućanstvu bio upaljen pet sati.

Američka udruga pedijatara preporuča da djeca mlađa od dvije godine uopće ne gledaju televiziju, a ona starija manje od dva sata na dan.

Nakon što su u istraživanje uključeni od prije poznati čimbenici povezani s agresivnim ponašanjem, kao što je život u nasilnoj četvrti, gledanje televizije i upaljen televizor u kućanstvu pokazalo se značajno povezano s agresivnim ponašanjem, udaranjem drugih, neposluhom i vrištanjem.

Nekoliko je načina na koji televizija utječe na ponašanje djece. Ona mogu vidjeti nasilje na programu, a vrijeme provedeno pred televizorom znači manje vremena za ponašanja koja pomažu pozitivnom razvoju, poput igre i čitanja. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 13:52:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh