« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
I SIVO I BIJELO

Žonglirajte i razvijajte mozak

Koristi od koordinirane suradnje ruku i mozga imaju i sposobni i šeprtlje jer bez obzira na uspješnost razvijaju cijelu struktura mozga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

mozak

,

siva tvar

,

bijela tvar

,

žongliranje

Žongliranje, osim što je zabavno kako za majstora tako i za promatrače, potiče razvoj mozga na mnoge zanimljive načine. Učenje i bavljenje tom vještinom potiče i ubrzava rast neuronskih veza i to kako kod sive sive tako i kod bijele moždane materije.

Istraživanje kojim se došlo do tih zaključaka provedeno je na Sveučilištu Oxford. Tamošnji znanstvenici promatrali su 24 osobe koje su tijekom šest tjedana učili žonglirati po pola sata svakoga dana. Koristeći se metodom 'tensor imaginga', tipa skeniranja mozga koje prikazuje strukture bijele moždane tvari, znanstvenici su usporedili snimke žonglera prije i nakon učenja različitih metoda žongliranja, s kontrolnom grupom od 24 osobe koje nisu učile žonglirati.

Ranija istraživanja, poglavito ono na njemačkom sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf, potvrdila su da žongliranje povećava razinu sive moždane tvari koja je kroz memoriju, govor, fokus i druge bitne procese povezana s učenjem i razmišljanjem.

Istraživanje na Oxfordu bavilo se bijelom moždanom tvari koja sadrži gustu mrežu živčanih vlakana koja provode impulse iz tjelesnih stanica.

Nakon šest tjedana kod kontrolne grupe koja nije žonglirala mozak se očekivano nije promijenio. Kod žonglera je međutim u području mozga zaduženom za vid, koordinaciju i pokrete zabilježen rast bijelog tkiva.

Zanimljiv podatak je to što je rast bijele tvari zabilježen bez obzira na razinu sposobnosti žonglera što znači da i sposobni i šeprtlje od žongliranja imaju jednake koristi.

No, još zanimljiviji podatak je da su četiri tjedna nakon završetka perioda testiranja znanstvenici s Oxforda primijetili kako novonastala bijela tvar nije nestala, a količina sive tvari se povećala. To ih je navelo na zaključak da cjelokupna struktura mozga ima koristi od procesa aktivnog učenja, a rezultati potvrđuju i kako bijela tvar ima važnu ulogu u moždanom razvoju.

Na rezultate ovih istraživanja u svojoj knjizi 'The Hand: How Its Use Shapes the Brain, Language, and Human Culture', osvrnuo se i neurolog Frank R. Wilson koji napominje da rad rukama potiče učenje i pozitivno djeluje na inteligenciju. Nije bitno učite li žonglirati, aranžirati cvijeće ili popravljati motore jer, prema Wilsonu, želja za učenjem konstantno nas mijenja dok se mozak i ruke koordinirano 'druže i iskorištavaju'.

07.12.2009. 14:21:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh