« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
AMBICIOZNA IDEJA

Život na Mjesecu mogao bi postojati u podzemnim gradovima

Podzemni tuneli na Mjesecu nastali vulkanskom aktivnošću savršeno štite od radijacije, a temperatura u njima je niža nego na površini - dovoljno za razmišljanje o ideji podzemnih naselja

Život na Mjesecu mogao bi postojati u podzemnim gradovima
Život na Mjesecu mogao bi postojati u podzemnim gradovima (Shutterstock)
Više o

svemir

,

Mjesec

,

život

Najnovije fotografije Mjeseca koje je napravio NASA-in lunarni orbiter LRC (Lunar Reconnaissance Orbiter) sugeriraju kako bi duboki krateri koji se na njemu nalaze mogli biti mjesta na kojima bi ljudi uspjeli živjeti. Identificirano je desetak takvih kratera, odnosno jama, izjavio je za NASA-in Science News Mark Robinson, jedan od glavnih znanstvenika zaduženih za istraživanje i analizu onoga što kamera s letjelice zabilježi.

>> Pet planeta na kojima je moguć život

"To bi mogli biti ulazi u geološku zemlju čudesa", rekao je Robinson."Vjerujemo da su te divovske rupe ustvari otvori koji su se formirali nakon urušavanja plafona podzemnih kanala kojima se kretala lava." Ukratko, smatra se da su te jame rezultat nekadašnje vulkanske aktivnosti. A podzemni tuneli kojima se kretala lava danas bi mogli predstavljati prava skloništa od oštrih površinskih uvjeta. "Tuneli predstavljaju savršen štit od radijacije, te vrlo povoljan termalni okoliš", objašnjava Robinson. Jednom kad se spustite oko dva metra ispod površine Mjeseca, temperatura je negdje oko -30 do -40 stupnjeva Celzijevih. To je poprilično hladno, ali je ništa u usporedbi s oko 100-ak stupnjeva po danu i -120-ak stupnjeva po noći na površini.

>> "Nova Zemlja" bit će otkrivena do kraja godine

Prema njegovom mišljenju, moguće je razmišljati o zatvaranju tih otvora i stvaranju podzemnih tunelskih gradova. Naravno, potrebno je još puno vremena i istraživanja da bi se vidjelo koliko je to ustvari moguće, što priznaje i sam Robinson, ali samo ideja nije loša. Ipak, kao što u istom izvješću u Science Newsu navodi Paul Spudis, inače stručnjak za Mjesec, moguće je da je velik broj tih tunela već zatvoren ohlađenom i stvrdnutom lavom. Osim toga, problem disanja i prehranjivanja, te sam proces izgradnje naselja na Mjesecu nešto je o čemu se još ozbiljno ni ne razmišlja, a kamoli planira.

>> Dokazan život na Marsu?

Ali ako se ispostavi da su tuneli prohodni, NASA bi mogla promijeniti istraživačku strategiju prema Zemljinom najvjernijem suputniku. Pored toga, kad su u pitanju nadanja vezana za jame i tunele, Mjesec nije jedini kandidat u Sunčevom sustavu na kojeg se treba oslanjati, ali ni van njega. Mars je također u igri (pećine oko Arsia Monsa). Osim toga, jame su najbolja mjesta za potragu za tragovima života.

Sad samo treba čekati reakciju iz NASA-e.

17.07.2010. 19:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh