« Život
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
tajnoviti planet

Dokazan život na Marsu?

Fotografija vijesti
Više o

Mars

,

život na Marsu

,

život u svemiru

,

metan na Marsu

Znanstvenici NASA-e pronašli su metan na Marsu što bi moglo ukazati na mogućnost života na Crvenom planetu, objavila je u četvrtak NASA, prenose novinske agencije.

U članku objavljenom u časopisu Science znanstvenici navode da su otkrivene sezonske varijacije u razinama metana u Marsovoj atmosferi. To pokazuje da je planet aktivniji nego što se prije mislilo i moglo bi značiti da se na njemu odvijaju dosad neutvrđeni geološki ili biološki procesi.

"Mars bi mogao biti aktivniji nego što se dugo vremena smatralo. Pitanje mogućnosti života na Marsu sada se mora ponovno postaviti", rekao je astrofizičar Geronimo Villaneuva, prenosi agencija dpa.

Na Zemlji 90 posto metana proizvode živi organizmi - taj plin primjerice nastaje kad stoka fermentira organski materijal - ali geološki procesi također proizvode količine metana slične onima pronađenima na Marsu, tvrde znanstvenici.

Metan na Marsu mogao bi biti posljedica geoloških procesa poput vulkanskih aktivnosti ili kontakta vode s vrućim stijenama ispod površine planeta, navodi NASA.

Taj bi plin mogao biti i rezultat aktivnosti mikroba, rekla je znanstvenica Lisa Pratt. Bez obzira na izvor metana, područja na kojima su primjećene veće razine tog plina mogla bi se pokazati važnima za buduća istraživanja mogućnosti života na Crvenom planetu, dodala je Pratt.

Samo će dodatna istraživanja utvrditi pravi izvor metana na Marsu, ali je i samo otkriće tog plina iznimno važno budući da ono pokazuje da planet nije samo neaktivna stijena.

Metan se ispušta na područjima na kojima su pronađeni i dokazi o tome da je Mars u prošlosti imao tekuću vodu, rekao je Villaneuva, dodajući da novi podaci pokazuju kako bi to moglo značiti se pod površinom i dalje odvijaju određeni procesi.

Prošle je godine NASA-in rover potvrdio prisutnost vode na Marsu, što je ključno otkriće koje ostavlja otvorenom mogućnost života u prošlosti ili sadašnjosti na tom planetu. (hina/metro-portal)

16.01.2009. 12:47:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh