« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KRENULA POTRAGA

"Nova Zemlja" bit će otkrivena do kraja godine

Prva planeta nalik Zemlji izvan našeg Sunčevog sustava bit će otkrivena do kraja godine, tvrdi jedan od vodećih svjetskih astronoma

"Nova Zemlja" bit će otkrivena do kraja godine (NASA)
Više o

Zemlja

,

Sunčev sustav

,

potraga

,

egzoplaneti

Profesor Michel Mayor, znanstvenik koji je vodio tim zaslužan za otkriće prvog ekstrasolarnog planeta 1995., smatra kako su šanse za pronalaskom planeta kojeg ljudi mogu nastaniti neminovne. Tomu naravno pomaže tehnološki napredak pomoću kojega se mogu promatrati planeti izvan Sunčevog sustava. 

"Potraga za novom Zemljom motivirana je otkrivanjem mjesta koja su pogodna za život. Ušli smo u novu fazu u ovoj potrazi", izjavio je Mayor na konferenciji Kraljevskog društva kojim se obilježava godišnjica programa potrage za izvanzemaljskom inteligencijom poznatim i kao SETI. Na konferenciji su prisustvovali i predstavnici Nase, Europske svemirske agencije, te UN-a.

Nasina sonda Kepler, koja nosi najveći teleskop ikada poslan izvan Zemljine orbite, vjerojatno će biti prva koja će locirati takav planet. Teleskop, koji je trenutno u orbiti oko Sunca motri 100.000 zvijezda svakih pola sata, a fokusiran je na pojas zvijezda u sazvježđu Orion.

U posljednjih 15 godina otkriveno je više od 400 ekstrasolarnih planeta, ili egzoplaneta, koje su u orbiti zvijezda nalik Suncu. No većina tih planeta je prevelika da bi bili pogodni za život, zbog tektonskih aktivnosti koje okoliš čine nestabilnim. Najmanji otkriveni planet je 1,7 puta veći od Zemlje. Također je bitna udaljenost od zvijezde kako bi voda bila u tekućem stanju. "Ako je planet preblizu bit će jako vruć i voda će isparavati, a ako je previše udaljen bit će zaleđena. Očekuje se da će u periodu od 4 godine Kepler locirati planete Zemljine veličine koji su također u prihvatljivoj orbiti", dodaje profesor Mayor.

26.01.2010. 20:11:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh