« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OPASNE KEMIKALIJE

Živa uzrokuje homoseksualnost?

Visok nivo žive u prehrani bijelih ibisa uzrokuje da se mužjaci pare međusobno umjesto sa ženkama

Živa je vrlo otrovan metal
Živa je vrlo otrovan metal (Wikipedia)
Više o

homoseksualnost

,

životinje

,

čovjek

,

živa

Ovo je prvi put da neki zagađivač uzrokuje promjenu spolne orijentacije kod životinja. Mnoge kemikalije mogu feminizirati mužjake ili reducirati plodnost. Živa je vrlo toksična, posebice u obliku metil merkurija koji reducira parenje divljih ptica ometajući njihovo seksualno ponašanje.

Kako bi otkrili zašto se to događa, znanstvenici sa Sveučilišta Florida proučavali su 160 mladih bijelih ibisa. Dali su im hranu s dodatkom metil merkurija i promatrali ponašanje. Ptice su bile podijeljene u četiri grupe. Prva grupa imala je u hrani 0,3 ppm ovog spoja, što je količina koja se u Americi smatra prevelikom za ljudsku konzumaciju. Druga grupa imala je 0,1 ppm, a treća 0,05 ppm, što je niska doza kojoj su divlje ptice svakodnevno izložene u prirodi. Četvrta grupa nije primala kemikaliju u hrani.

Sve tri dozirane grupe imale su znatno više homoseksualnih mužjaka u odnosu na kontrolnu grupu. Veće doze povećavale su efekt, a 55 posto mužjaka u grupi s 0,3 ppm bilo je zahvaćeno homoseksualnim ponašanjem. Parenje među mužjacima rezultiralo je s 81 posto neproduktivnih gnijezda u doziranim grupama.

U međuvremenu su se heteroseksualni parovi slabije družili i bili su loši roditelji, što je inače oblik ponašanja koji je već poznat kao reakcija na trovanje metil merkurijem. Kombinirani efekti muškog parenja i lošeg roditeljstva muško-ženskih parova mogli bi biti ozbiljni. "U najgorem scenariju, potomstvo bi palo za 50 posto", objašnjava Peter Frederick, koji je vodio istraživanje.

Druge vrste ptica vjerojatno bi pokazale isto ponašanje u slučaju trovanja, premda efekti na drugim vrstama životinja nisu sasvim jasni. Što se ljudi tiče, nema dokaza da živa utječe na povećanje osoba s homoseksualnim sklonostima, unatoč nekoliko studija. "Da se radi o efektima jednako snažnim kao kod ibisa, već bi ih otkrili", zaključuje Frederick.

01.12.2010. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh