« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
CIVILIZIRANO ŽVAKANJE

Žvakaće gume poboljšavaju koncentraciju

Žvakanje žvakaćih guma stimulira aktivnosti mozga i poboljšava koncentraciju pa je jedna njemačka škola odlučila potaknuti učenike da tijekom nastave rade upravo to

Žvakaće gume poboljšavaju koncentraciju
Žvakaće gume poboljšavaju koncentraciju (Deviantart)
Više o

škola

,

koncentracija

,

žvake

,

žvakaća guma

Jedna njemačka škola potiče učenike da tijekom nastave žvaču žvakaće gume jer to stimulira neurone i poboljšava koncentraciju. "Testiramo taj sustav dvije godine. Nitko nije prisiljen žvakati, ali to pomaže djeci da se usredotoče i smanjuje im stres, posebice tijekom pismenih ispita", rekao je ravnatelj Osnovne škole u Volkenschwandu, u Bavarskoj, Hans Dasch.

PRAVILAKako bi kolektivno žvakanje bilo civilizirano, uvedena su dva stroga pravila: žvakati treba zatvorenih usta i žvakaću gumu treba baciti zamotanu u papir.

"Osnovni uvjet veselog učenja jest da djeca dođu u školu bez straha i da se u njoj osjećaju dobro. Okolina treba biti tako osmišljena", rekao je Hans Dasch, koji je pet godina ravnatelj državne škole sa 70 učenika u dobi od šest do deset godina. Taj projekt podupiru regionalne vlasti, koje su prihvatile rezultate znanstvenih istraživanja koja su potvrdila da žvakanje žvakaćih guma stimulira aktivnosti mozga i pomaže da se poboljša koncentracija, istaknuo je ravnatelj.

Kako bi kolektivno žvakanje bilo civilizirano, uvedena su dva stroga pravila: žvakati treba zatvorenih usta i žvakaću gumu treba baciti zamotanu u papir. U razredima su postavljeni mali koševi za smeće koje su učenici ukrasili crtežima pčela, bubamara i stonoga. Sva djeca poštuju pravila. Nitko ne radi balone i nitko ne lijepi žvakaće gume ispod klupe. I neki profesori žvaču, rekao je ravnatelj. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh