« Muškarci
objavljeno prije 11 godina
OPA!

Zgodni muškarci otporniji su na bolesti

Ova je teorija i znanstveno dokazana, dok za žene to ne vrijedi, pokazalo je praktično istraživanje

Zgodni muškarci su zdraviji
Zgodni muškarci su zdraviji (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

žene

,

ljepota

,

imunološki sustav

,

muškarci

,

kortizol

Atraktivnost i ljepota važan su čimbenik u odabiru životnog partnera, no pokazalo se da se ne radi samo o čistoj ljepoti, nego da u cijeloj priči veliku ulogu igra i zdravlje. Naime, znanstvenici pokušavaju dokučiti vezu između imuniteta i ljepote.

Istraživanje je pokazalo da zgodni muškarci imaju puno jači i bolji odgovor imunološkog sustava na bolesti od manje sretnih pripadnika svoga spola, tako da na taj način lijepo lice zapravo govori puno više o svom vlasniku.

S druge strane, ljepota ženskog lica ne govori toliko o dobrom zdravlju koliko o njenoj plodnosti, pa znanstvenici ispituju sve moguće veze kako bi pokušali shvatiti nije li nam to priroda namjestila način za prepoznavanje najboljeg mogućeg partnera.

Testiranja su provedena na razinama kortizola, hormona života koji je odgovoran za metabolizam, razinu enegije u organizmu i brzu reakciju u borbi protiv bolesti, naročito kod operacija, trauma i stresa.

Muškarci lijepog lica imaju razine kortizola u savršenom omjeru koji garantira pravovremenu, snažnu i učinkovitu reakciju tijela na bolest, što se nije pokazalo kod lijepih žena.

Ironičan podatak za kraj: prevelika razina kortizola može uzrokovati srčani udar, a upravo takvu reakciju muškarci imaju kraj prekrasne žene, pogotovo ako vjeruju da im je ona nedostižna.

22.05.2013. 20:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh