« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
DOKAZ

Žene nisu krive što su debele

Muškarci lakše kontroliraju želju za hranom od žena, stoga žene imaju više problema s održavanjem težine

Kontrola je manja ...
Kontrola je manja ... (Arhiva)
Više o

pretilost

,

debljina

,

žene

,

namirnice

,

istraživanje mozga

,

apetit

,

osjećaj gladi

Muškarci lakše i jednostavnije kontroliraju apetit od žena, što može objasniti razliku u broju pretilih osoba između dvaju spolova, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Znanstvenici su u istraživanje uključili 23 osobe normalne težine i dobrog znanstvenog stanja, koje su, zbog istraživanja bile prisiljene gladovati 17 sati. Tijekom 'posta' sudionici istraživanja - deset muškaraca i trinaest žena podvrgnuti su dvama pokusima.

Najprije je od svih bilo zatraženo da zamišljaju omiljene slane i slatke namirnice, a zatim su ih autori istraživanja podučili tehnici "kognitivne zabrane", kojoj je cilj pokušati svjesno spriječiti ili smanjiti na najmanju mjeru osjećaj gladi ili želju za jelom.

Nakon što su se ispitanici usredotočili na omiljene namirnice, osjećaj gladi i želja za hranom povećala se kod muškaraca i žena, što je zabilježeno tomografijom mozga. Tijekom drugog pokusa, tehnike kontroliranja želje za hranom omogućile su značajno smanjenje želje za jelom samo kod muškaraca, ustvrdili su znanstvenici.

Tomografijom je ustanovljeno da je kod muškaraca, koji su primijenili tehniku svjesne kontrole želje za hranom, zamijećena manja stimulacija dijelova mozga u kojima se nalaze centri za regulaciju emocija i motivacije. Te dijelove mozga karakterizira značajna uloga u pojavi svjesne želje za hranom.

Znanstvenici smatraju da bi se tako mogla objasniti veća moć muškaraca u kontroli potrebe za jelom, uz primjenu tehnike kognitivne zabrane. Spomenutom rezultatu u prilog ide i činjenica da je tijekom 2006. u SAD-u pretilima smatrano 33,3 posto muškaraca i 35,3 posto žena. 

22.01.2013. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vjezbajmo zajedno
    23.01.2013. 08:51
    Ma za debljinu možeš biti samo ti jedini krivac, nema tješenja i treba se uhvatiti u koštac s promjenama kada su one potrebne i kada se odlučite na zdraviji život nego što se vodili. Na vlastitom primjeru uvjerila sam se , za dobar izgled i ono bitnije dobro zdravlje potrebno je voditi računa o prehtrani i vježbama, jedno bez drugog neće ići!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh