« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NOVE SPOZNAJE

Zemlja i Mjesec znatno su mlađi nego što se mislilo

Prema novim rezultatima Zemlja je nastala prije "samo" 4,51 milijardi godina, a ne 4,53 milijardi

Zemlja svemir
Zemlja svemir (DeviantArt)
Više o

svemir

,

Mars

,

planet Zemlja

,

postanak svijeta

,

Mjesec

,

Warner Todd Huston

Zemlja i Mjesec imaju podjednak broj godina, ali su 20 do 90 milijuna godina mlađi nego što se dosada mislilo, ustanovili su stručnjaci sa Sveučilišta u Münsteru i Cambridgeu.

Tim znanstvenika analizirao je tragove kolizije Zemlje s drugim planetarnim tijelima te kemijski element volfram i zaključio da je potrebno korigirati starost našeg planeta, piše časopis Nature Geoscience.

Naime, do sada se pretpostavljalo da je Zemlja nastala prije 4,53 milijardi godina, ali je prema novim rezultatima stara "samo" između 4,51 i 4,44 milijardi godina.

"Posebno je važno otkriće da su Zemlja i Mjesec podjednako stari. Dosadašnje pretpostavke nisu uzimale u obzir činjenicu da Zemljin plašt nosi tragove tijela od kojih je Zemlja nastala. Plašt se sastoji od čvrstih stijena s pokojom izoliranom magmatskom komorom", naglašava Thorsten Kleine, profesor s Instituta za paleontologiju u Münsteru.

„Mjesec je nastao kada se tijelo veličine Marsa sudarilo sa Zemljom. Kako je upravo ta kolizija posljednji veliki događaj u procesu nastanka Zemlje, možemo zaključiti da su Mjesec i Zemlja podjednako stari", objašnjava Klein.

Planetarne kolizije koje su dovele do nastanka Zemlje oslobodile su veliku količinu energije i dovele do topljenja postojeće tvari koje je omogućilo stvaranje jezgre i uzrokovalo veliku preraspodjelu kemijskih elemenata.

„Kroz preraspodjelu elemenata možemo rekonstruirati kako je došlo do nastanka Zemlje i odrediti trenutak u kojem je došlo do nastanka jezgre, tj. trenutka od kojeg se počinje računati starost Zemlje", tvrde znanstvenici.

27.05.2010. 09:28:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh