Želite smršaviti? 'Sakrijte' povrće u jela
Ako želite smršaviti ili održati vitku liniju, a ne volite povrće, pokušajte ga zakamuflirati u jelima koja najčešće jedete
U slučaju da vam je teško pojesti dvije porcije povrća (pored tri porcije voća) na dan kao što preporučaju liječnici i stručnjaci za ishranu, postoji rješenje - 'sakrijte' ga u jelu. Na taj ćete ga način konzumirati češće i više, a ujedno i smanjiti unos kalorija.
Ako ne vjerujete nama, vjerujte stručnjacima sa Državnog sveučilišta Pennsylvania koji su rezultate svoje istraživanja objavili u američkom Časopisu za kliničku ishranu (Journal of Clinical Nutrition).
U istraživanju je sudjelovalo četrdesetak muškaraca i žena koji su jeli doručak, ručak i večeru jednom tjedno na samom sveučilištu, i tako tijekom tri tjedna. U ta tri dana dobivali su različita jela. jedan od slijedova jela je bio ovakav: doručak - kruh s mrkvom; ručak - tjestenina sa sirom; večera - riža s piletinom.
Sudionici su prvog dana jeli hranu pripravljenu prema klasičnim receptima, drugog i trećeg dana lakšu verziju sa skrivenim povrćem (između 15 i 25 posto kalorija manje).
Ukratko, u dva dana s jelima pripremljenima na temelju 'izmjena' recepata konzumiranje povrća se povećalo za količinu između 130 i 220 grama po jelu, a smanjio se unos kalorija za 202 ili 357. Očito, povrće je zauzimalo mjesto kalorija, a konzumenti nisu osjećali potrebu da jedu više od uobičajenog.
Nije sigurno bi li ova metoda bila uspješna i u stvarnim okolnostima, ali morate se složiti da je ideja zanimljiva. Ipak, bolje je koristiti usitnjeno ili skuhano povrće od svježih i čitavih komada kako biste ga lakše sakrili u jelu. Pitate se kako?
Talijanska kuhinja je jedna od onih koja nudi najlakša rješenja - lasagne, cannelloni, umjesto tradicionalnih ragua i mesa možete koristiti špinat, karfiol, tikvice. isto vrijedi i za polpette i crocchette: dio mesa ili krumpira možete zamijeniti mrkvom, brokulom i tako dalje.
Novi komentar