Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2014. 13:29:00
PREVARITE SE

Želite smršaviti? 'Sakrijte' povrće u jela

Ako želite smršaviti ili održati vitku liniju, a ne volite povrće, pokušajte ga zakamuflirati u jelima koja najčešće jedete

Povrće se može ukusno sakriti u jelo
Povrće se može ukusno sakriti u jelo (Deviantart)

U slučaju da vam je teško pojesti dvije porcije povrća (pored tri porcije voća) na dan kao što preporučaju liječnici i stručnjaci za ishranu, postoji rješenje - 'sakrijte' ga u jelu. Na taj ćete ga način konzumirati češće i više, a ujedno i smanjiti unos kalorija.

Ako ne vjerujete nama, vjerujte stručnjacima sa Državnog sveučilišta Pennsylvania koji su rezultate svoje istraživanja objavili u američkom Časopisu za kliničku ishranu (Journal of Clinical Nutrition).

U istraživanju je sudjelovalo četrdesetak muškaraca i žena koji su jeli doručak, ručak i večeru jednom tjedno na samom sveučilištu, i tako tijekom tri tjedna. U ta tri dana dobivali su različita jela. jedan od slijedova jela je bio ovakav: doručak - kruh s mrkvom; ručak - tjestenina sa sirom; večera - riža s piletinom.

Sudionici su prvog dana jeli hranu pripravljenu prema klasičnim receptima, drugog i trećeg dana lakšu verziju sa skrivenim povrćem (između 15 i 25 posto kalorija manje).

Ukratko, u dva dana s jelima pripremljenima na temelju 'izmjena' recepata konzumiranje povrća se povećalo za količinu između 130 i 220 grama po jelu, a smanjio se unos kalorija za 202 ili 357. Očito, povrće je zauzimalo mjesto kalorija, a konzumenti nisu osjećali potrebu da jedu više od uobičajenog.

Nije sigurno bi li ova metoda bila uspješna i u stvarnim okolnostima, ali morate se složiti da je ideja zanimljiva. Ipak, bolje je koristiti usitnjeno ili skuhano povrće od svježih i čitavih komada kako biste ga lakše sakrili u jelu. Pitate se kako?

Talijanska kuhinja je jedna od onih koja nudi najlakša rješenja - lasagne, cannelloni, umjesto tradicionalnih ragua i mesa možete koristiti špinat, karfiol, tikvice. isto vrijedi i za polpette i crocchette: dio mesa ili krumpira možete zamijeniti mrkvom, brokulom i tako dalje.

08.05.2014. 13:29:00
http://metro-portal.hr/zelite-smrsaviti-sakrijte-povrce-u-jela/57696/