« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina
SAVJETI

Kako smanjiti kalorije u omiljenoj hrani

Svi mi imamo neke slatke stvari kojima jednostavno ne možemo odoljeti, a nakon što ih smažemo osjećamo krivnju zbog silnih kalorija koje smo unijeli ... e, pa nema više toga :)

Bademovo mlijeko odlično je za kolače
Bademovo mlijeko odlično je za kolače (Arhiva)
Više o

med

,

kolači

,

recepti

,

suho voće

,

bademovo mlijeko

,

najbolji recepti

,

Rogač

,

umak od jabuka

,

smanjivanje kalorija

Recepti za kolače tražena su roba na inernetu, jer osim što svatko od nas ima svoju omiljenu slasticu, nemamo ništa protiv isprobavanja novih recepata. No, svi oni sadrže razne sastojke koji nisu pretjerano zdravi, poput bijelog brašna, rafiniranog ulja ili šećera što nam onda daje osjećaj krivnje kao da smo zgriješili nakon što smo pojeli par komada kolača.

Ipak, moguće je napraviti najmanje jednako ukusne kolače korištenjem zamjenskih namirnica koje, osim što su zdrave, imaju i blagotvoran učinak na organizam i smanjuju broj unešenih kalorija.

Za početak, umjesto bijelog brašna koristite brašno od cjelovitog zrna u odnosu trećine ili polovine količine bijelog brašna. Kolač će biti zdraviji, a na okusu neće izgubiti ništa.

Ulje se uspješno može zamijeniti umakom od jabuka. Kuhajte jabuke u malo vode otprilike pola sata na laganoj vatri, dodajte cimeta, meda i soka od limuna. Nakon toga sve izmiješajte blenderom i evo vam zamjene za rafinirano ulje koje će dati sjajan okus svakom kolaču.

Šećer ćete uspješno zamijeniti medom ili suhim voćem. Na taj ćete način potpuno eliminirati šećer iz kolača, i to tako da u kremama koristite raženi ili ječmeni slad ili suho grožđe, datulje ili smokve, dok u receptima s orašastim plodovima za tijesto koristite med.

Punomasno mlijeko nekima škodi, a alternativa je bademovo mlijeko. U blender stavite šaku badema i litru vode i sjeckajte sve dok bademi ne budu u vrlo sitnim komadićima, gotovo prahu. Procijedite kroz gazu ili vrlo sitno sito i evo vam ukusnog i zdravog mlijeka, a bademe iskoristite za tijesto.

Na kraju, čokoladu za kuhanje ili kakao možete uspješno zamijeniti rogačem. On je pun prirodnog voćnog šećera, pa ćete morati staviti i manje meda ili suhog voća. Na jednu mjeru kakaoa idu dvije mjere rogača i pola manje šećera nego što piše u receptu.

Dobar tek!

24.05.2014. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh