« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO ŽELJENE LINIJE

Želite efikasnije gubiti kilograme? Radite u grupi

Rad u grupi pomaže da zadržite fokus na zadani cilj, a u trenucima slabosti kolege vam pružaju potporu i motiviraju vas da dosegnete željenu liniju

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

tjelovježba

,

mršavljenje

,

zdrav život

,

vitka linija

,

gubitak kilograma

,

timski rad

Svima nam je jasno da je rad u grupi puno zabavniji i zanimljiviji od soliranja, no novo istraživanje pokazuje kako je timsko skidanje kilograma efikasnije od samostalnog pridržavanja nekog režima mršavljenja.

Zajednička studija bolnice Miriam i Sveučilišta Brown pokazala da su svi članovi istog tima izgubili sličnu količinu kilograma, a volonteri koji tvrde da su ih kolege motivirale smršavili su najviše, piše The Times of India.

"Znamo da pretilost može biti zarazna u društvu, no sada znamo da socijalni kontakti igraju važnu ulogu u i gubitku kilograma, a pogotovo timski rad. Naša studija pokazuje kako se gubitak kilograma razlikuje od grupe do grupe što sugerira da timski kolege utječu jedni na druge, moguće potičući predanost cilju pružajući podršku jedni drugima", rekla je dr. Tricia Leahey, voditeljica istraživanja.

Studija se temelji na rezultatima natjecanja iz 2009. godine u kojemu je sudjelovalo 3.330 pretilih osoba koje su se takmičile u grupama u tri discipline: gubitak kilograma, fizička aktivnost te hodanje u kojemu pedometar broji korake. Volonteri su bili podijeljeni u 987 timova koji su imali od 5 do 11 članova, a većina osoba se prijavila na sve tri discipline natjecanja koje je trajalo 12 tjedana.

Znanstvenici su uočili da je gubitak kilogram striktno povezan s timom kojega je neki volonter bio član. Osobe koje su klinički značajno izgubile na težini, barem 5 posto tjelesne mase, u većini slučajeva bile su u istim timovima. Također, uočeno je da osobe kojima su timske kolege pomagale imaju 20 posto veću šansu da postignu klinički značajan gubitak kilograma.

"Okruženost ljudima koji imaju slične zdravstvene ciljeve i svi se zajedničkim snagama trude da ih postignu može nam pomoći da lakše i efikasnije izgubimo višak kilograma", kaže dr. Leahey.

17.02.2012. 11:03:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh