« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Zašto je čitanje iste knjige dvaput odlično za zdravlje

Čitanje iste knjige više puta neće nam samo ponuditi drukčije i novo iskustvo, već sa sobom nosi i čitav niz blagotvornih učinaka na naše zdravlje

Čitanje istog sadržaja dva puta je dobro za mozak
Čitanje istog sadržaja dva puta je dobro za mozak (Arhiva)
Više o

knjige

,

čitanje knjiga

,

čitanje

Jeste li ikada, pročitavši svoju omiljenu knjigu više puta, primijetili kako vam je svako novo čitanje otkrilo nešto što prije niste uočili, poput nekog zanimljivog detalja koji vam je u ranijem čitanju promaknuo?

Čitanje iste knjige više puta neće nam samo ponuditi drukčije i novo iskustvo, već sa sobom nosi i čitav niz blagotvornih učinaka na naše zdravlje, pokazalo je novozelansko istraživanje.

Znanstvenici tvrde da smo pri prvom čitanju fokusirani uglavnom na događaje i priče, dok nam drugo i svako sljedeće čitanje omogućava da puno dublje doživimo emocije i suptilnosti kojima je dobra knjiga protkana.

Upravo su te pojačane emocije pri kasnijim čitanjima razlog zašto takva praksa ostavlja pozitivne učinke na naše mentalno zdravlje.

Bez obzira na to što već znamo priču i mjesta koja se spominju u knjizi, ponovno čitanje omiljene knjige izaziva u nama snažno zadovoljstvo i osjećaj zahvalnosti što imamo priliku uživati u nečemu što nas ispunjava.

Zanimljivo, vrlo sličan učinak na naš mozak ostavlja i odlazak na godišnji odmor s obitelji u mjesto u kojem smo bili proteklih godina.

„Činjenica da ste već pročitali neku dobru knjigu ne treba vas omesti da ju ponovno uzmete u ruke. Tek tada ćete doista shvatiti da je putovanje zanimljivije i važnije od samog cilja", zaključuju znanstvenici.

Pin It
15.02.2012. 17:52:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Somebody
    20.02.2012. 15:54
    hahahaha! da sigurno!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh