« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
ZDRAVLJE U TANJURU

Zdrava hrana koju većina izbjegava

Na sam spomen "zdrave hrane" većini klinaca, a i ponekom starijem, se diže želudac, no takve namirnice su bogate esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

zdravlje

,

zdrava hrana

,

mršavljenje

,

šipak

,

sardine

,

kelj

,

kefir

Većina ljudi ne pazi što i kako jede i u onim rijetkim slučajevima kada se na meniju nađu variva, salate ili voće pronalaze se spretne isprike da ih se ne konzumira.

Možda to nije istina jer se vaša svakodnevna prehrana bazira na tzv. superhrani, namirnicama s malo kalorija i puno hranjivih tvari, poput banana, jaja ili brokule, no što je sa svim ostalim zdravim jelima bogatima esencijalnim vitaminima i mineralima koje tako dobro izbjegavate?

Donosimo vam najzdravije namirnice koje ljudi učestalo izbjegavaju, bilo zbog manjka informacija o njihovoj hranjivosti ili zbog toga što im jednostavno nisu fine.

Kelj - Mnogi ljudi ne vole kelj, bilo zbog okusa ili same činjenice da je povrće, no on je krcat antioksidansima koji mogu spriječiti nastajanje raznih karcinoma. No, to nije sve, kelj je jedan od najboljih izvora vitamina A koji je nužan za održavanje zdravlja očiju i kože, te jača imunitet. Izvrstan je izvor vlakana, a zdjelica kelja sadrži vitamina C kao jedna oveća naranča.

Sardine - Ove male ribice su jedan od najboljih izvora nezasićenih masnih kiselina omega-3. Bogate su vitaminom D, a pošto su na najnižoj stepenici hranidbenog lanca u sebi nemaju toliko toksina kao velike ribe.

Šipak - Bogat antioksidansima koji tijelo čiste od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme poput srčanih bolesti, karcinoma, pa čak i Alzheimera. Nemate živaca čistiti šipak kako bi došli do srži? Popijte sok ili čaj od šipka. Pola šalice šipka ima samo 73 kalorije i četiri grama vlakana.

Zobena kaša - Šalica zobi sadrži četiri grama topivih vlakana koje, ako ih konzumirate svakodnevno od pet do 10 grama, mogu smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola za 5 posto. Također, istraživanja su pokazala da pošto zobena kaša sadržava sporootpuštajuće proteine, vježbanjem možete sagorjeti puno više masnoća nego da ju niste konzumirali prije fizičkog napora.

Kefir - Ovaj fermentirani mliječni proizvod je krcat probioticima koji mogu ojačati vaš imuniteta, a uz to sadrži 29 posto preporučene dnevne doze kalcija.

Leća - Pola tanjura kuhane leće sadrži preko devet grama proteina i osam grama vlakana, te je izvrstan izvor željeza i folne kiseline.   

10.01.2013. 13:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh