« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
GENIJALNO

Zašto su mandarine supervoće?

Mandarina ima na svakom koraku, a pružaju toliko koristi da bi ih trebalo konzumirati u velikim količinama

Mandarina - supervoće bez premca
Mandarina - supervoće bez premca (Shutterstock)
Više o

vitamini

,

naringenin

,

minerali

,

flavonoidi

,

supervoće

,

mandarina

,

nobiletin

Sezona mandarina je u punom jeku, može ih se kupiti po odličnim cijenama i u trgovinama i na tržnicama, a upravo to je ono što ćemo vam preporučiti - iskoristite blagodati ove voćke dok je ima napretek.

Stigle su i prve hladnoće, organizam treba što više vitamina C, a mandarina je upravo dvostruko bogatija od naranče tim dragocjenim sastojkom. Uz to, u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, folne kiseline, kalija, željeza, magnezija, vitamina B1, B2 i B3 kao i vlakana za uravnoteženu probavu.

Razgradnjom beta karotena nastaje i vitamin A, važan za lijepu kožu i dobar vid, a kako su ujedno i diuretik, mandarinama se možemo boriti protiv celulita.

Kora mandarine sadrži izuzetno važnu tvar, nobiletin, pigment koji je deset puta snažniji u mandarini od onoga u grejpu. Nobiletin štiti od pretilosti, srčanog i moždanog udara te dijabetesa.

Uz to, testiranja na životinjama pokazala su da nobiletin štiti i od arteroskleroze, a jednaku snagu ima i flavonoid naringenin, koji štiti od pretilosti i metaboličkog sindroma. I ova je tvar višestruko jača u mandarini nego u puno razvikanijem grejpu.

Ako dobijete domaće mandarine koje nisu prskane, oguljenu koricu obavezno nasjeckajte na komadiće i osušite, pa koristite tijekom zime u kolačima, kompotima, čajevima i kupkama za oporavak.

Eterična ulja iz kore mandarine odličan učinak imaju u kupkama za opuštanje, otklanjaju nesanicu, njeguju oštećenu kožu, a imaju i tonizirajuće i antiseptičko svojstvo.

Sve u svemu, navalite na svježe, ukusne i nevjerojatno zdrave mandarine.

28.10.2012. 17:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh