« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
NEMA ZIME

Ojačajte svoj imunitet

U iščekivanju hladnijih dana pogledajte savjete kako se obraniti od virusa i bakterija koji vrebaju u zraku

Imunitet treba ojačati prije zime
Imunitet treba ojačati prije zime (Dreamstime)
Više o

zdravlje

,

bakterije

,

zdrava prehrana

,

imunitet

,

virusi

,

fizička aktivnost

Da bi vaš imunitet funkcionirao kako treba, vašem organizmu treba dovoljno sna - idealno bi bilo punih osam sati. Za bolji san, pak, potrebna je lagana večera, prozračna soba, dosta fizičke aktivnosti tijekom dana i dovoljno taman prostor. Dobro je i uvesti neki ritual prije spavanja, primjerice, šalicu biljnog čaja, dobru knjigu ili, još bolje, dobar seks.

Vrlo su važni i vitamini. Njih biste trebali konzumirati u prirodnom obliku, dakle, iz svježeg voća i povrća.

Osim vitamina C, za imunitet su važni i vitamini B, A, D i E. I dovoljno minerala pomoći će vašem organizmu u hladne dane. Za buđenje imuniteta najvažniji su selen i cink. Kao i s vitaminima, možete pojačati njihov unos kvalitetnom nadopunom prehrani, o čemu je najbolje raspitati se u ljekarni.

Oko 70 posto stanica imunitetnog sustava nalazi se u crijevima. U probavnom traktu svakog odraslog čovjeka nalaze se milijarde 'dobrih' bakterija koje su zaštita od onih 'zločestih'. Osim posebnih preparata, koje opet možete nabaviti u ljekarni, dobre bakterije nalaze se u jogurtu, kefiru i kiselom mlijeku.

Iako možda sumnjate u količinu i kvalitetu vitamina i minerala u voću i povrću koje možete nabaviti u trgovinama i na tržnici, ispravna i uravnotežena prehrana ipak ostaje osnova dobrog funkcioniranja imunitetnog sustava.

Osnove zdrave prehrane svi u teoriji znaju, ali malo nas ih se zbilja pridržava. Dakle, osim puno voća i povrća, važno je jesti manje mesa a više žitarica i mliječnih proizvoda. Osim toga, važno je koristiti kvalitetne biljne masti i malo šećera. Nipošto ne smijete gladovati; bolje je jesti češće i male porcije.

Presudna je i fizička aktivnost. Ako je vaše tijelo u dobroj kondiciji, bit će i vaš imunitet. Ne morate odmah početi trčati maraton, dovoljno je da tri puta tjedno vježbate, više pješačite, vozite bicikl ili ponekad odete na plivanje.

S obzirom da se zima približava, početnici s vježbom moraju početi već sad, ali polako. Dovoljno je za početak duže šetati.

Dobro psihičko zdravlje i zdravi životni stil osnova su za borbu vašeg tijela protiv virusa i bakterija. Možete u sebe natrpati puno vitamina i minerala, popiti hektolitre čaja ili svaki dan bjesomučno trčati, ali ako se psihički osjećate loše, ništa od toga vam neće pomoći.

Dakle, razmišljajte pozitivno, poboljšajte prehranu, lagano vježbajte i nema zime za vas!

27.10.2012. 21:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh