Što treba jesti nakon 40. godine
Nakon četrdesete godine života trebalo bi promijeniti prehrambene navike kako bi osnažili tijelo i smanjili rizike od bolesti
Kako su govorili naši stari, pitat će te starost gdje ti je bila mladost vrijedi u prvom redu za prehranu. U mlađim se danima rijetko razmišlja o hrani, važno je da smo siti, no nakon 40. godine tijelo mijenja način na koji tijelo reagira na hranu.
Mnoga su istraživanja pokazala da se količina potrošene energije u tijelu tijekom odmora počne smanjivati s navršenom 30. godinom, a nakon toga opada za daljnih sedam posto svakog desetljeća.
To praktično znači da što ste stariji, to se više debljate u slučaju da nastavite konzumaciju hrane u jednakim količinama kao kad ste bili mlađi.
Stoga, bitno je konzumirati određene vrste hrane koje smanjuju rizike od dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.
Zobene pahuljice pune su beta glukana, vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola, dok avenantramidi, antioksidansi koje sadrže samo zobene pahuljice odlično štite od arterioskleroze.
Bademi reguliraju razinu šećera u krvi, sprječavajući pojavu dijabetesa i smanjuju razinu kolesterola, dok su višnje odličan saveznik u borbi protiv artritisa i gihta. Također, višnje su bogate antocijaninom, snažnim antioksidansom.
Soja može postati važan dio prehrane, jer izoflavoni kojih je puna povećavaju gustoću kostiju kod žena u menopauzi, sprječavajući osteoporozu, a muškarcima poboljšavaju plodnost.
Blagodat rajčice je likopen, snažan antioksidans koji štiti od formiranja i širenja stanica raka, a također štiti od arterioskleroze. Gubitak mišićne mase može se nadoknaditi punomasnim mlijekom i piletinom, koja ujedno pomaže u regulaciji težine.
Novi komentar