« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZDRAVLJE

Što treba jesti nakon 40. godine

Nakon četrdesete godine života trebalo bi promijeniti prehrambene navike kako bi osnažili tijelo i smanjili rizike od bolesti

Što treba staviti na tanjur poslije četrdesete
Što treba staviti na tanjur poslije četrdesete (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

rajčica

,

soja

,

likopen

,

omega-3 masne kiseline

,

zobene pahuljice

,

izoflavoni

,

višnje

,

punomasno mlijeko

,

hrana nakon četrdesete

,

beta glukan

,

avenantramidi

Kako su govorili naši stari, pitat će te starost gdje ti je bila mladost vrijedi u prvom redu za prehranu. U mlađim se danima rijetko razmišlja o hrani, važno je da smo siti, no nakon 40. godine tijelo mijenja način na koji tijelo reagira na hranu.

Mnoga su istraživanja pokazala da se količina potrošene energije u tijelu tijekom odmora počne smanjivati s navršenom 30. godinom, a nakon toga opada za daljnih sedam posto svakog desetljeća.

To praktično znači da što ste stariji, to se više debljate u slučaju da nastavite konzumaciju hrane u jednakim količinama kao kad ste bili mlađi.

Stoga, bitno je konzumirati određene vrste hrane koje smanjuju rizike od dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Zobene pahuljice pune su beta glukana, vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola, dok avenantramidi, antioksidansi koje sadrže samo zobene pahuljice odlično štite od arterioskleroze.

Bademi reguliraju razinu šećera u krvi, sprječavajući pojavu dijabetesa i smanjuju razinu kolesterola, dok su višnje odličan saveznik u borbi protiv artritisa i gihta. Također, višnje su bogate antocijaninom, snažnim antioksidansom.

Soja može postati važan dio prehrane, jer izoflavoni kojih je puna povećavaju gustoću kostiju kod žena u menopauzi, sprječavajući osteoporozu, a muškarcima poboljšavaju plodnost.

Blagodat rajčice je likopen, snažan antioksidans koji štiti od formiranja i širenja stanica raka, a također štiti od arterioskleroze. Gubitak mišićne mase može se nadoknaditi punomasnim mlijekom i piletinom, koja ujedno pomaže u regulaciji težine.

29.10.2012. 09:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh