« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
SNOOZE

Zašto odgađanje alarma pojačava umor kod buđenja

Malo zadovoljstvo što možete spavati još pet minuta bit ćete samo umorniji, umjesto da se još odmorite

Ustanite čim alarm zazvoni
Ustanite čim alarm zazvoni (Arhiva)
Više o

san

,

zdrav san

,

serotonin

,

dopamin

,

buđenje

,

hormon sreće

,

odmoran

Svi znate onu situaciju kad ujutro zvoni sat, a vi bunovno stišćete snooze i spavate još tih dragocjenih pet ili deset minuta. No, nakon toga niste baš najsvježiji i najsretniji ljudi na svijetu, a zadnja stvar koju ćete optužiti je taj mali gumbić.

E, pa upravo je on jedini krivac za to ... Naime, kad se uvalite u krevet i tonete u san, to je zato što tijelo otpušta serotonin, hormon sreće, u krvotok i on smiruje tijelo i uljuljkuje vas u san. Naravno, takav je osjećaj razumljiv razlog što se ne želite dići iz kreveta ujutro.

No, tijelo puno serotonina nije najbolja stvar na svijetu, jer se tijekom noći kemikalije koje ulaze u krvotok mijenjaju. Znamo da je najzdravije spavati između sedam i devet sati, a kad se naše tijelo priprema za buđenje, u krv se ispušta dopamin.

Kad stisnete snooze i poželite navalu serotonina kako biste zaspali, u tijelu nastaje zbrka raznih neurotransmitera. Nakon što ponovno zaspete, ispušta se novi niz kemikalije i sve to dovodi do dezorijentacije tijela jer neurotransmiteri šalju kontrandiktorne i pogrešne informacije.

Ukratko, recept da se probudite svježi i odmorni je jednostavan - lezite ranije, navinite sat za barem sedam sati nakon što ste legli i ustanite čim zazvoni.

20.10.2012. 23:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh