« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
NIJE ČUDNO?

Zdravi život izaziva genetske promjene

Prehrana i vježbe utječu na (de)aktiviranje gena, što u konačnici dovodi do dubokih promjena u našem tijelu

Što sve zdrava hrana radi za nas
Što sve zdrava hrana radi za nas (Arhiva)
Više o

karcinom

,

geni

,

zdrava prehrana

,

zdrav život

,

genetske promjene

Sveobuhvatne promjene načina života, uključujući uvođenje bolje prehrane i više vježbe, ne samo da mogu dovesti do boljeg fizičkog stanja nego i do velikih promjena na genetskoj razini. Američki znanstvenici su proveli studiju koja je obuhvatila 30 muškaraca s karcinomom prostate.

Muškarci su tri mjeseca živjeli zdravo. Prehrana im je bila bogata voćem, povrćem, žitaricama, mahunarkama i proizvodima od soje. Umjereno su vježbali i jedan sat dnevno meditirali. Na kraju tromjesečne studije izgubili su na težini, snizili su krvni tlak i doveli se u bolju formu.

KarcinomKod sudionika studije oboljelih od karcinoma aktivnosti gena koji sprečavaju bolest su se povećale, dok su se geni povezani s bolešću deaktivirali.  

Međutim, znanstvenici su otkrili i dublje promjene kada su usporedili biopsije prostate napravljene prije i nakon promjene načina života.

Nakon tri mjeseca kod sudionika studije otkrivene su promjene aktivnosti u oko 500 gena, uključujući 48 gena koji su se aktivirali i 453 gena koji su se deaktivirali.

Aktivnost gena koji sprečavaju bolesti se povećala, dok se niz gena povezanih s bolestima kao što su karcinomi prostate deaktivirao, pokazala je studija.  

22.10.2012. 12:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh