« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
GRRR

Zašto obožavamo nezdravu hranu?

Odgovor je krajnje jednostavan - zato što su proizvođači nezdrave hrane napravili sve da nas naprave ovisnima o njoj

Nezdrave navike stvaraju se od malih nogu
Nezdrave navike stvaraju se od malih nogu (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

ovisnost

,

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

čips

,

brza hrana

,

gazirana pića

,

energetska pića

,

peciva

Glavna zanimacija proizvođača brze hrane nije samo reklamiranje, iako se na prvi pogled tako čini, već otkrivanje što čarobnije formule koja će kod konzumenata stvoriti naviku i potrebu da uvijek kupuju istu nezdravu hranu.

Nekima to ide sjajno, pa se tako medijima proširila vijest o istraživanju provedenom na Sveučilištu Connecticut koje je ustanovilo da poznati keksi Oreos izazivaju ovisnost na način da u mozgu aktivirjau više neurona u centrima za zadovoljstvo od, primjerice, heroina i kokaina. 

Što se zapravo stavlja u proizvode kojima ne možemo odoljeti? Pekare su se raširile na sve strane kao da Hrvati ne jedu ništa drugo osim peciva, a razlog su ugljikohidrati koji se u probavi rastvaraju na jednostavne šećere i ispunjavaju nas zadovoljstvom.

Flipsovi su također jedna od omiljena grickalica, a kako su ovi mali komadići napravljeni od kukuruza toliko prozračni i tope se u ustima, imamo dojam da ne jedemo puno i da nismo unijeli puno kalorija kad smažemo cijelu vrećicu.

Boje igraju veliku ulogu, a najbolji su primjer razni gumeni bomboni koje jednostavno ne možemo prestati jesti. Naravno, i oni su puni šećera koji daje taj osjećaj zadovoljstva i, normalno, tražimo još. 

Šećer je krivac i za obožavanje gotovih umaka koje prelijevamo po tjestenini, a i ostali slatkiši rade na istom principu svetog trojstva ovisnosti o brzoj hrani - šećeru, mastima i soli. Upravo zato ne možemo niti slučajno ostaviti vrećicu čipsa, a da je nismo slistili do kraja. 

Ista je priča i s gaziranim pićima kojih se ne možemo zasititi zbog velike količine soli natrpane unutra, jer izaziva žeđ, a hrpa šećera daje zadovoljstvo i opet se vrtimo u istom krugu. Kako gazirani sokovi i sportski napitci imaju prosječno 12 grama šećera na 2 dl, a neki i do 40 grama, nije ni čudo da ne možemo prestati piti, primjerice, Coca Colu.

Kako bi dobili ideju o kojim se tu količinama radi, napravite mali eksperiment - u čašu vode stavite deset žličica šećera i pokušajte to popiti. Eto, upravo tako su slatki "sportski napitci" i energetska pića. 

Sve u svemu, sveto trojstvo nezdrave hrane jaše dalje i čeka vas na prvoj blagajni vaše omiljene trgovine, a vi ćete, naravno, uzeti nešto za prigristi ... kao pravi ovisnik.

18.10.2013. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh