« Život
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto ne treba stalno kritizirati djecu?

Povremena ljutnja neće imati ključan utjecaj na emocije djeteta, ali stalno kritiziranje djetetovih postupaka može ozbiljno naštetiti njihovom mentalnom razvoju

Suzdržite se!
Suzdržite se! (Arhiva)
Više o

djeca

,

roditelji

,

kritika

Dijete vas ne sluša? Ništa čudno - većina roditelja dobro poznaje frustraciju kada dijete odbija slušati. Najčešće se radi o pospremanju sobe ili o tome da dijete ne želi napraviti domaću zadažu. Moguće je i da ste dobro upoznati sa situacijom kada dijete 'obožava' raditi male sitnice koje vama smetaju poput ostavljanja odjeće ili obuće na podu. 

U takvim je slučajevima teško ostati miran, ali novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, moglo bi vas natjerati da pričekate sa 'bijesnom' rekacijom. 

Istraživanje je provedeno na 87 djece i nihovima roditeljima, a pokazalo je da se djeca kritičnih roditelja muče s prepoznavanjem emocija.

Povremena ljutnja neće imati ključan utjecaj na emocije djeteta, ali stalno kritiziranje djetetovih postupaka može ozbiljno naštetiti njihovom mentalnom razvoju.

Autor knjige Ponos i radost: vodič kako razumjeti osjećaje vaše djece i riješiti probleme u obitelji, Kenneth Barish, dodao je da " kritiziranje i kažnjavanje dovode do razvoja ljutnje, prkosa ili, pak, povlačenja u sebe i laganja." To postaje začarani krug- roditelji su takvom reakcijom djeteta još više motivirani i smatraju da imaju razloga kritizirati ponašanje djeteta.

Kao rezultat toga, dijete će početi vjerovati da nikada nije dovoljno dobro i da je nešto krivo s njim. Njegovo će samopouzdanje biti vrlo poljuljano, a samo zato što nije dovoljno dobro pospremio sobu ili obojao crtež točno unutar linija. 

Doktor Barish preporuča sljedeće taktike kao bi spriječili negativan utjecaj na emocionalni razvoj djece, a svejedno ga pogurnuli da bude bolji.

  • slušajte svoje dijete: ako dijete nešto ne obavlja kako treba, vjerojatno ga nešto brine ili muči. Slušajte bez kritiziranja i zajedno radite na tome da bude bolje u nečemu
  • udijelite kritiku 'nježno': ponekad je kritika jednostavno neizbježna, ali pokušajte ju objasniti djetetu, a ne 'planuti' na njega
  • pokažite da ga cijenite: pokažite djetetu da vam znače mali koraci koje radi kako bi postalo bolje 
  • dajte djeci vremena: umjesto da nižete kritiku za kritikom, dajte djetetu predah i pustite ga da razmisli
18.07.2018. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh