« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
GABA JE GLAVNA

Zašto nas joga toliko opušta?

Joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline, koja je povezana s boljim raspoloženjem i smanjenjem depresije

Joga ima pozitivniji učinak na naše raspoloženje nego bilo koja druga vježba
Joga ima pozitivniji učinak na naše raspoloženje nego bilo koja druga vježba (DeviantArt)
Više o

joga

,

yoga

,

GABA

,

gama-aminobutirična kiselina

Joga ima veći pozitivan učinak na naše raspoloženje i razinu depresije nego bilo koji drugi oblik tjelovježbe, dokazali su američki znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Bostonu, i to zbog veće razine kemikalije u mozgu zvane GABA. Njihovo novo istraživanje pokazalo je detaljnije kako joga djeluje na te kemikalije.

Studija je pokazala da joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline (gamma-aminobutyric acid - GABA), kemikalije u mozgu koja pomaže u reguliranju živčane aktivnosti. Aktivnost te kiseline smanjena je kod ljudi koji pate od poremećaja raspoloženja, a takvima se inače prepisuju lijekovi koji povećavaju GABA aktivnost.

>> Gola joga - odlična vježba za prihvaćanje vlastitog tijela

Istraživanje je pokazalo da se GABA razine nakon sata joge povećavaju i povezane su s boljim raspoloženjem i smanjenjem anksioznosti.

Znanstvenici tvrde da prakticiranje joge stimulira specifična područja u mozgu, čime se povećavaju promjene u endogenim antidepresivnim neurotransmitorima kao što je GABA. Napominju da je ovo vrlo važno otkriće čija će daljnja istraživanja dati rješenja za stanje depresije koja neće biti lijekovi.

13.11.2010. 12:43:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    UzmiPareOnline
    13.11.2010. 12:52
    zato jer se natežeš i istežeš i onda te mora opustiti kad prestaneš sa time
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh