Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2010. 12:43:00
GABA JE GLAVNA

Zašto nas joga toliko opušta?

Joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline, koja je povezana s boljim raspoloženjem i smanjenjem depresije

Joga ima pozitivniji učinak na naše raspoloženje nego bilo koja druga vježba
Joga ima pozitivniji učinak na naše raspoloženje nego bilo koja druga vježba (DeviantArt)

Joga ima veći pozitivan učinak na naše raspoloženje i razinu depresije nego bilo koji drugi oblik tjelovježbe, dokazali su američki znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Bostonu, i to zbog veće razine kemikalije u mozgu zvane GABA. Njihovo novo istraživanje pokazalo je detaljnije kako joga djeluje na te kemikalije.

Studija je pokazala da joga utječe na povećanje razine gama-aminobutirične kiseline (gamma-aminobutyric acid - GABA), kemikalije u mozgu koja pomaže u reguliranju živčane aktivnosti. Aktivnost te kiseline smanjena je kod ljudi koji pate od poremećaja raspoloženja, a takvima se inače prepisuju lijekovi koji povećavaju GABA aktivnost.

>> Gola joga - odlična vježba za prihvaćanje vlastitog tijela

Istraživanje je pokazalo da se GABA razine nakon sata joge povećavaju i povezane su s boljim raspoloženjem i smanjenjem anksioznosti.

Znanstvenici tvrde da prakticiranje joge stimulira specifična područja u mozgu, čime se povećavaju promjene u endogenim antidepresivnim neurotransmitorima kao što je GABA. Napominju da je ovo vrlo važno otkriće čija će daljnja istraživanja dati rješenja za stanje depresije koja neće biti lijekovi.

13.11.2010. 12:43:00
http://metro-portal.hr/zasto-nas-joga-toliko-opusta/51151/