« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Zašto je dobro...

Znamo što nam koristi, a što ne smijemo. No, uvijek se isplati još jednom ponoviti lekciju

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

štikle

,

voće

,

smijeh

,

njega kose

,

solarij

...ne nositi stalno štikle?

Ljubav žena prema štiklama jako je teško objasniti riječima. To je poput opsesije. Kada jednom obujete cipele s vrtoglavo visokim potpeticama, ne možete se zaustaviti. Postanete poput najzagriženijeg kolekcionara koji u svom ormaru samo taloži i taloži zalihe. A onda se jednog dana probudite i shvatite da imate 40-ak pari cipela, od kojih ste 20 samo jednom obuli, a 10 nikada.

Zvuči vam poznato? Ženama koje se ne skidaju iz štikli, kažu stručnjaci, prijeti opasnost od iskrivljenja kralježnice, a ‘život na visokoj nozi’ uzrokuje i Mortonov neuron. Rješenje? Kombinirajte visoke i niske cipele i zapamtite da je udobnost najvažnija.

...nasmiješiti se kad god imamo priliku?

Osmijeh je jedna od rijetkih stvari koja ne košta ništa, a može popraviti cijeli dan. Osim što nas čini ljepšima, smijeh jača imunološki sustav i čuva zdravlje. Također, često smijanje smanjuje razinu hormona stresa u krvi, snižuje tlak, a pomaže i kod sagorijevanja kalorija. Zato, smiješite se svugdje i svakome.

Vjerujte, izgledat ćete privlačnije, a osjećat ćete se i bolje jer ćete znati da istovremeno pazite na svoje zdravlje. Savršena kombinacija, zar ne?

...dozirati odlaske u omiljeni solarij?

Preplanuli ten tijekom cijele godine nalazi se na popisu želja svake druge žene. Više je razloga za to. Mocca ten odlično prikriva najgore neprijatelje ljepšeg spola poput prištića i celulita, a čini nas i vizualno mršavijima. Solarij je zbog svega navedenog omiljena ženska destinacija, uglavnom u razdoblju prije ljeta, ali i u jesenskim i zimskim mjesecima. Iako doktori pokušavaju educirati javnost o svim manama korištenja solarija, istina je malo drukčija.

Daleko od toga da je pretjerano ‘prženje’ zdravo za kožu, ali danas je tehnologija toliko napredovala da se na tržištu nalaze zaista kvalitetni solariji u kojima ćete, uz poštivanje pravila, dobiti boju koju želite, a da pritom ne ugrozite svoje zdravlje. Bitno je, kao i inače u životu, ne pretjerivati.

...paziti na međuobroke?

Međuobroci mogu biti korisni ako se sastoje od naranče, jogurta ili neke slične niskokalorične namirnice. No, ako je riječ o čipsu, kikirikiju, čokoladi ili kolačima, međuobrok više i nije toliko dobar.

Često grickanje prije svega će vas udebljati, a što je još važnije, razvit će u vama loše prehrambene navike, pa više nećete znati jeste li uistinu gladni ili jednostavno organizam traži hranu jer ste ga navikli da svakih sat vremena ‘pojede’ nešto.

...jesti voće za doručak?

OK, priznajemo. Doručak nam i nije baš najomiljeniji obrok pa ga često preskočimo. A kada se i sjetimo nešto pojesti ujutro, prvi izbor većini ljudi neće biti voće. Doktori kažu kako osvježavajuće poslastice koje nam priroda nudi ne može ništa zamijeniti.

Tako se primjerice banana zbog kalija smatra ‘energetskim šutom’, kao i jabuka i kivi koji su idealni izbor za doručak jer opskrbljuju organizam potrebnim šećerom.

...redovito podrezivati kosu?

Za lijep i njegovan izgled ne treba mnogo. Potrebno se tek svakodnevno tuširati, prati zube i ruke, ali i njegovati kosu, što uključuje njezino redovito pranje i podrezivanje. Jer kosa, duža ili kraća, jedan je od simbola ljepote još od davnina.

Kako bi to i ostala, frizeri preporučuju redovito šišanje (svaka dva mjeseca, i to jedan do dva centimetra). Sljedeći ove upute, vaša kosa bit će prekrasna u svakom trenutku, a vi uvijek zadovoljni.

...odvojiti vrijeme za sebe?

Odgovor je jednostavan. U današnjem vremenu kada na poslu provodimo toliko vremena da ne stignemo vidjeti obitelj i najbliže prijatelje, odvojiti sat vremena za sebe postalo je prava ekskluziva. No, bez obzira na to koliko ste posvećeni karijeri ili koliko ste pod stresom, priuštite si dnevno sat vremena samo za sebe.

Ako ne ide nikako drukčije, prisilite se da prije spavanja pročitate neku knjigu ili da dva puta tjedno vježbate pilates. Ipak ste u cijeloj toj priči vi te vaše fizičko i mentalno zdravlje najvažniji, a ako se razbolite, što će vam sav sjaj, blještavilo, uspjesi i pobjede na poslovnom planu? 

Piše: Piše: Iva Novak
20.05.2008. 22:49:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dare
    20.09.2011. 19:45
    Vrlo zanimljivo istrazivanje i zanimljiv podsetnik zasto je dobro da radimo neke stvari u zivotu, hvala za text...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh