« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
UFFFF

Zašto imamo noćne more

Razloga je zapravo šest, a na vama je da odredite koji od njih je kriv za vaše noćne more

Uzroci noćnih mora mogu se podijeliti u šest grupa
Uzroci noćnih mora mogu se podijeliti u šest grupa (DeviantArt)
Više o

noćne more

,

uzrok

,

ružni snovi

,

REM faza sna

Noćne more imaju, osim ružnog imena, vrlo loš utjecaj na naše zdravlje. Ne samo da nam ne daju spavati, nego mogu ugroziti i život. Ružni se snovi događaju tijekom REM faze sna, a kako nas obično probude oblivene hladnim znojem, pamtimo ih jako dobro.

Portal divinecaroline.com skupio je šest glavnih razloga koji uzrokuju ružne snove, pa vi pronađite onaj koji vam najčešće prekida zasluženi noćni odmor.

1. Nervoza i stres

Nervoza i stres su često posljedica neke traume, a među njima se prema istraživanju Međunarodne udruge za istraživanje snova nalaze bolest, operacije, žalovanje za preminulim osobama i slična događanja. Uz to, naravno, idu i svakodnevne stresne situacije na poslu, financijski problemi, preseljenja, loši bračni odnosi ...

2. Začinjena hrana

U jednom je istraživanju grupa zdravih ljudi jela jako začinjena jela prije spavanja, što je u usporedbi s večerima kad su jeli normalnu hranu bilo prilično traumatično za njihov san. Dulje su ostajali budni i lošije spavali, sanjajući svakakve grozote. Moguće objašnjenje je podizanje tjelesne temperature zbog začinjene hrane, a i obilna večera prije odlaska u krevet bila je loš odabir jer se tada ubrzavao metabolizam i moždana aktivnost, što je rezultiralo ružnim snovima.

3. Masnoće u hrani

Neka su istraživanja pokazala vezu između masne i nezdrave hrane i lošeg sna, uspoređujući takvu prehranu s organskom, koja nije niti u jednom slučaju bila uzrokom ružnih snova.

4. Alkohol

Naravno da se i alkohol našao na listi, jer unatoč činjenici da će vas alkohol u pravilu uspavati, kad nestane iz tijela obično ćete se probuditi u potpuno glupo doba. No, i do tada neće biti lako spavati jer će snovi biti, gotovo u pravilu, ružni.

5. Lijekovi

Neki lijekovi poput antidepresiva i barbiturata mogu uzrokovati noćne more. Na primjer, ketamin, spoj koji se upotrebljava u anesteziji, a ima i svoju ilegalnu primjenu, u usporedbi s placebom izazivao je puno češće ružne snove. Jednake učinke ima i lijek protiv malarije, no u oba slučaja noćne more prestaju kad lijek više nije prisutan u organizmu.

6. Bolest

Bolesti koje prati povišena temperatura poput gripe često izazivaju noćne more. Naravno, bolesti spavanja, apnea i narkolepsija, također povećavaju učestalost ružnih snova.

U slučaju da imate ružne snove vrlo često, preporučuje se posjet terapeutu, no prvo još jednom pročitajte ovih šest razloga i procijenite nije li možda jedan od njih kriv za vaše noćne more.

27.09.2012. 22:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh