« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SMARTHPHONE LIJEČNIK

Zakašljite u mobitel za instant dijagnozu

Iskusni liječnici po zvuku kašlja mogu mnogo saznati o zdravstvenom problemu, a uskoro bi to mogli 'naučiti' i mobilni uređaji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

smartphone

,

kašalj

,

STAR Analytical Services

,

dijagnoza bolesti

Softver koji trenutno razvijaju američki i australski znanstvenici u skoroj budućnosti mogao bi pokrenuti revoluciju u dijagnostici bolesti dišnog sustava. Novi program trebao bi omogućiti otkrivanje prehlade, gripe, upale pluća ili neke druge bolesti, putem mobilnih telefona i to tako da 'pacijent' u njih zakašlje.

Tip kašlja liječnicima daje mnogo informacija o problemu koji pacijenta muči. Suh ili mokar, odnosno 'produktivan' ili 'neproduktivan' otkriva što ga uzrokuje, bakterijska ili virusna infekcija.

Iskusni zdravstveni djelatnici već po zvuku kašlja mogu zaključiti mnogo o problemu koji ga uzrokuje. Novi softver trebao bi raditi upravo na tom principu, a bude li uspješan mogao bi pomoći mnogim pacijentima i liječnicima, piše britanski Telegraph.

"Zašto do sada nismo mjerili kašalj?", pita se Suzanne Smith iz tvrtke STAR Analytical Services koja provodi istraživanje. "Kašalj je najčešći simptom s kojim se pacijenti javljaju liječnicima koji se pak oslanjaju na provjerene, ali i stare metode dijagnostike."

Kašalj u prosjeku traje jednu četvrtinu sekunde, a sastoji se od naglog udisaja, kratkog tihog izdisaja i kompleksne kombinacije zvukova specifične za svaki kašalj. Nakon toga slijede relativno neprimjetni zvukovi poput vibracija glasnica i 'razmještaja sluzi' koji otkrivaju što se točno događa u dišnom sustavu.

Softver koji razvija STAR trebao bi uspoređivati kašalj s bazom u kojoj bi bili zabilježeni zvukovi kašlja kod svih respiratornih bolesti i problema i to s uključenim varijablama kao što su spol, dob, težina i drugima. STAR trenutno ima bazu podataka od nekoliko desetaka pacijenata, a procjenjuju da će za pouzdanost softvera morati snimiti najmanje tisuću.

Liječnici koji su čuli za projekt oduševljeni su idejom i slažu se kako bi im softver, ukoliko bude precizan, mogao uvelike olakšati posao ali i, što je najvažnije, poboljšati zdravstveno stanje i spasiti živote mnogim osobama.

09.11.2009. 18:18:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh