Za zdravija crijeva jedite borovnicu
Već dugo je poznato da borovnice imaju snažan antioksidativni učinak, a znanstvenici su otkrili da u kombinaciji s probioticima sprečavaju razne upale crijeva
Istraživanje Tehničkog fakulteta Sveučilišta Lund u Švedskoj pokazalo je da vlakna borovnica mogu biti odlična zaštita u borbi protiv raznih upala crijeva, kao što je ulcerozni kolitis. Pozitivan učinak još je bolji ako se borovnice jedu zajedno s probioticima, prenosi Medical News Today.
Naime, stručnjaci su pokušali saznati mogu li razne ''dobre'' bakterije (takozvani probiotici) zbilja pomoći u sprečavanju rizika za ulcerozni kolitis i kolorektalni rak. Testirali su razne vrste prehrane s ljuskom borovnice, te mekinjama od raži i zoba, i to sa ili bez mješavine probiotičnih bakterija. Pokazalo se da borovnice, inače bogate polifenolima koji imaju antioksidativni učinak, zajedno s probioticima smanjuju bakterije koje uzrokuju upale u crijevima.
Voditeljice studije Asa Hakansson i Camilla Branning napominju da borovnice s probioticima uzrokuju i povećanje butirične i propionske kiseline u krvi. Te kiseline su važan izvor energije za stanice crijeva.
Camilla Branning kaže da bi objašnjenje pozitivnog učinka borovnica moglo biti da se vlakna borovnice ne razgrađuju toliko u debelo crijevo. ''To znači da supstance koje potiču upale ne dolaze u kontakt sa sluzavom oblogom crijeva, nego se umjesto toga spajaju s vlaknima. Nakon toga te supstance odlaze iz tijela zajedno s izmetom'', objašnjava Branning.
Novi komentar