« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SUPERVOĆE

Za zdravija crijeva jedite borovnicu

Već dugo je poznato da borovnice imaju snažan antioksidativni učinak, a znanstvenici su otkrili da u kombinaciji s probioticima sprečavaju razne upale crijeva

(Getty Images)
Više o

zdravlje

,

bakterije

,

borovnice

,

probiotici

,

crijeva

,

ulcerozni kolitis

,

kolorektalni rak

Istraživanje Tehničkog fakulteta Sveučilišta Lund u Švedskoj pokazalo je da vlakna borovnica mogu biti odlična zaštita u borbi protiv raznih upala crijeva, kao što je ulcerozni kolitis. Pozitivan učinak još je bolji ako se borovnice jedu zajedno s probioticima, prenosi Medical News Today.

Naime, stručnjaci su pokušali saznati mogu li razne ''dobre'' bakterije (takozvani probiotici) zbilja pomoći u sprečavanju rizika za ulcerozni kolitis i kolorektalni rak. Testirali su razne vrste prehrane s ljuskom borovnice, te mekinjama od raži i zoba, i to sa ili bez mješavine probiotičnih bakterija. Pokazalo se da borovnice, inače bogate polifenolima koji imaju antioksidativni učinak, zajedno s probioticima smanjuju bakterije koje uzrokuju upale u crijevima.

Voditeljice studije Asa Hakansson i Camilla Branning napominju da borovnice s probioticima uzrokuju i povećanje butirične i propionske kiseline u krvi. Te kiseline su važan izvor energije za stanice crijeva.

Camilla Branning kaže da bi objašnjenje pozitivnog učinka borovnica moglo biti da se vlakna borovnice ne razgrađuju toliko u debelo crijevo. ''To znači da supstance koje potiču upale ne dolaze u kontakt sa sluzavom oblogom crijeva, nego se umjesto toga spajaju s vlaknima. Nakon toga te supstance odlaze iz tijela zajedno s izmetom'', objašnjava Branning.

09.02.2010. 19:52:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh