« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JOŠ JEDNA BENEFICIJA

Mediteranska hrana štiti od moždanog udara i demencije

Ako barem djelomično ne jedete mediteransku hranu mozak vam pati kao da imate stalno povišen krvni tlak, poručuju neurolozi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

moždani udar

,

demencija

,

mediteranska hrana

,

visoki krvni tlak

U svijetu dobro poznata, a na ovim područjima i omiljena mediteranska ishrana pokazala se odličnom za zdravlje u još jednom istraživanju. Nova studija provedena na američkom sveučilištu Columbia zaključila je kako mediteranska dijeta ima preventivno djelovanje na moždane udare, a vezano uz to i razvoj demencije u kasnijoj životnoj dobi.

Postoji mnogo oblika mediteranske dijete, ali ona načelno bazira na cjelovitim žitaricama, voću, povrću i orašastim plodovima te nezaobilaznom maslinovom ulju.

"Poveznica između oštećenja mozga uzrokovanog moždanim udarom i povoljnog učinka mediteranske dijete slična je njezinoj povezanosti s regulacijom visokog krvnog tlaka", kaže dr. Nikolaos Scarmeas, neurolog koji je proveo istraživanje. "Tijekom studije zamijetili smo kako ne hranjenje mediteranskom hranom na mozak ima učinak vrlo sličan učinku visokog krvnog tlaka", rekao je dr. Scarmeas i dodao kako je ovo prva studija koja je proučila utjecaj takve dijete na neurološku sliku zdravlja.

Studija je trajala nešto kraće od šest godina, a obuhvatila je 712 pacijenata koji su bili podijeljeni u tri skupine ovisno o tome koliko su se striktno držali dijete. Svi pacijenti bili su podvrgnuti skeniranju mozga kako bi se otkrilo jesu li pretrpili manje moždane udare kod kojih se ne javljaju uobičajeni simptomi, ali su povezani s pojavom demencije pod stare dane.

Otkriveno je kako je kod pacijenata koji su se samo djelomično pridržavali dijete rizik od moždanog udara smanjen za 21, a kod onih koji su je u potpunosti pridržavali za 36 posto. Iako su rezultati ohrabrujući neurolozi koji su proveli studiju napominju kako se nije radilo o kliničkom ispitivanju. Međutim, mediteransku ishranu toplo su preporučili svima, bez obzira na zdravstveno stanje, jer se na temelju sve više dokaza može zaključiti kako ona, dugoročno gledano, ima vrlo povoljan utjecaj na čovjekovo zdravlje.

09.02.2010. 23:03:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh