« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RAZMISLITE O PUŠENJU

Dim cigareta kancerogen je i iz "treće ruke"

Ostaci nikotina u kombinaciji s nitritnom kislelinom stvaraju nitrozamine, vrlo opasne agense koji uzrokuju rak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

Rak

,

kancerogeni sastojci

,

nikotin

,

nitrozamini

,

nitritna kiselina

Dim duhana iz cigareta šteti puno više od toga što čini prostorije smrdljivima - iza sebe može ostaviti kancerogene toksine, izjavili su američki istraživači u ponedjeljak.

Oni su otkrili da agensi koji uzrokuju rak, takozvani nitrozamini, ostaju prilijepljeni na određenim površinama odakle ih ljudi, a naročito djeca mogu pokupiti prstima. Kako kažu stručnjaci iz nacionalnog laboratorija Lawrence Berkley iz Kalifornije, najbolje je temeljito očistiti površine i prostorije jer se osim nitrozamina tu mogu nalaziti brojni toksini prenošeni zrakom.

Svi se slažu da ovo otkriće ukazuje na opasnost od dima cigareta koja djeluje iz "treće ruke"; naime prvi stupanj je dim koji udišu pušači, drugi stupanj podrazumijeva pasivne pušače, na primjer, udisanje dima iz prostorije u kojoj je mnogo pušača, treći stupanj je udisanje toksina koji ostaju na površinama kad se dim slegne.

"Nitrozamini iz duhana su među najmoćnijim kancerogenim agensima", kaže kemičar iz Berkley laboratorija Hugo Destaillats. Nikotin prilikom sagorijevanja cigarete se spaja s nitritnom kiselinom prilikom čega se stvaraju nitrozamini.

Najjači izvor nitritne kiseline u zatvorenim prostorijama su priključci koju rade na plin; usto izbacuju ih i motori vozila.

Istraživači su laboratorijski testirali dim cigatrete i ispuh kamioneta starog 45 godina kojega inače vozi jedan okorjeli pušač. Nitrozamini su nastajali vrlo brzo ako je u blizini bilo nitritne kiseline.

Zaključak je jednostavan, ostaci nikotina u kombinaciji s navedenom kiselinom predstavljaju ozbiljnu opasnost po zdravlje, a ovo otkriće možda je samo vrh ledene sante.

09.02.2010. 12:20:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh