« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Vratite energiju pravilnom prehranom

Proljetni umor je najbolje izbaciti iz tijela kretanjem i pravilnom prehranom, pa evo nekoliko savjeta za povećanje energije

Hranom do dobre energije
Hranom do dobre energije (Arhiva)
Više o

hrana

,

energija

,

pravilna prehrana

,

masti

,

bjelančevine

,

kompleksni ugljikohidrati

Proljeće je donijelo i proljetni umor koji nas lako savladava. Dok se tijelo ne prilagodi novim vremenskim (ne)prilikama, jedini pravi način za dobivanje dovoljno energije je vježbanje i pravilna prehrana, pa evo nekoliko savjeta koju bi hranu trebalo obavezno uvrstiti u svoj jelovnik.

Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, a često umjesto njega na brzaka pojedemo neko pecivo iz pekare. Bijelo brašno sadrži jednostavne ugljikohidrate koji nam daju brz udar energije i podignu razinu šećera u krvi, no jednako tako brzo ta energija i nestaje, pa se osjećamo kao ispuhani balon. 

Stoga treba jesti složene ugljikohidrate koji sadrže puno biljnih vlakana - integralne žitarice, zobene pahuljice, integralnu rižu. Oni se sporo apsorbiraju u organizmu, polaganije dižu razinu šećera u krvi i jednako tako polagano je spuštaju, zadržavajući osjećaj sitosti puno duže. 

Jednako su važne bjelančevine koje reguliraju oslobađanje energije tijekom dana poput posnog mesa, orašastog voća ili soje. Pošto za pretvaranje bjelančevina u glukozu treba više vremena, na taj ćete način osigurati stalno oslobađanje energije u organizmu. 

Za kraj, potrebne su i dobre masti koje su koncentrirani izvor energije poput jaja, maslinovog ulja ili ribe. Naime, istraživanja su dokazala da mononezasićene masne kiseline, tzv. MUFA, koje možemo naći u namazima od jezgrastog voća kontroliraju apetit i na taj način sprječavaju prejedanje. 

Stoga, zdrav doručak ili gablec i vaš će dan biti pun energije.

21.03.2014. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh