« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
FOMO

Jeste li ovisni o informacijama?

U moderno doba uspjeli smo razviti i moderni strah ili opsesiju, kako god želite - strah da smo nešto propustili

Propuštate li svoj život?
Propuštate li svoj život? (Arhiva)
Više o

život

,

FOMO

,

strah od propuštanja

Sjećate li se kad ste kao mali nešto napravili, a to je odmah znao cijeli kvart/selo? Čak i kad ste došli kući u sitne sate i mislili ste da svi spavaju, netko vas je prijavio roditeljima ... No, od toga se nije radila tolika panika, jer vas je bilo baš briga što se istovremeno dogodilo vašem prijatelju s kojim ste zaružili.

No, vremena se mijenjaju, društvene mreže izložile su nas (ukoliko to sami želimo) svim našim prijateljima, ali i mi sad znamo sve što su oni napravili. Od tako bezazlene postavke razvila se nova fobija, strah ili opsesija za koju ni psiholozi još nisu sigurni gdje bi je smjestili, no uspjeli su joj nadjenuti ime - FOMO, fear of missing out iliti strah od propuštanja. 

Znači, ova moderna socijalna anksioznost zapravo se manifestira kako stalan strah da ćemo nešto propustiti. Naravno, zapravo ne propuštamo ništa jer se radi o tuđim životima, a vrlo je moguće da ćemo zbog njega propustiti nešto u svom.

Manifestacije ovog ponašanja u raznim područjima života mogu nam stvarno i naškoditi. Primjerice, ako u ljubavi stalno mislimo da propuštamo onu idealnu osobu koju smo izmaštali u glavi, najvjerojatnije ćemo propustiti najmanje tri-četiri prilike za vezu s osobom koja bi se na kraju mogla pokazati savršenom. Čak i ako uđemo u vezu s njima, nećemo ući bez fige iza leđa, pa se posljedično nećemo ni opustiti ni prepustiti, već stalno tražiti kruha preko pogače, kako bi rekle naše bake.

Ako mislite da negdje postoje bolje osobe za druženje od ovih s kojima se družite sada, vjerojatno ste u pravu, no tko zna gdje se kriju - u Butanu, Ognjenoj zemlji ili dvije zgrade dalje i vidite ih svaki dan. No, ako imate FOMO, to će vam donijeti silnu količinu ljudi koje ćete površno upoznati i odbacivati na temelju nekih kriterija koje ste stvorili, a da im pritom zapravo nikad nećete pružiti pravu šansu.

Za kraj, jedna od opasnijih manifestacija FOMO-a - posao. Da, sigurno postoji posao koji vam savršeno odgovara, kao rukavica. No, ako ćete ga tražiti stalno mijenjajući poslove, velika je vjerojatnost da ćete prije ili kasnije doći u situaciju kad ćete morati objasniti zašto svakih par mjeseci radite u drugoj firmi.

Stoga, živite sada i ovdje ... da ne biste propustili cijeli svoj život.

 

 

20.03.2014. 16:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh