« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
OPA!?

Noćni rad ubija moždane stanice

Ako spadate u one kojima je noć idealno vrijeme za rad, trebali bi pročitati članak i malo presložiti radno vrijeme

Noćni rad oštećuje mozak
Noćni rad oštećuje mozak (Arhiva)
Više o

mozak

,

neuroni

,

noćni rad

,

noćna smjena

,

rad noću

U današnje doba rada odasvud i u svako vrijeme, ima mnogo ljudi koji vjeruju da je rad po noći kao stvoren za njih, jer tek tada mogu doći do mira i koncentracije potrebne da naprave posao kako treba. 

No, kako na taj način gubite san, posljedice po vaše zdravlje mogu biti pogubne, tvrde američki znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania koji su proučavali ljude koji rade klasične noćne smjene poput policajaca, vatrogasaca, medicinskih sestara, liječnika i sličnih zanimanja. 

Naime, pokušaji nadoknađivanja sna jednostavno nisu uspjeli, a kako se zna da kronični gubitak sna dovodi do nepovratnog gubitka moždanih stanica, noćnim radom zapravo dovodite svoje zdravlje u opasnost.

Nakon kraćih razdoblja gubitka sna, recimo jednog dobrog partyja, neuroni povećavaju proizvodnju proteina koji je bitan za proizvodnju energije koja sprječava ozljede neurona. No, ta povećana proizvodnja prestaje nakon dužeg vremena budnosti, pa stanice odumiru. 

Eksperimenti provedeni na miševima pokazali su gubitak od čak 25 psoto locus coeruleus neurona, tako da je ovo istraživanje prvo u svijetu koje je dokazalo gubitak neurona kao posljedicu nedovoljnog spavanja. 

Što reći, prebacite bioritam na dnevnu rutinu i sačuvajte mozak. 

 

21.03.2014. 11:46:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh