« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
DIJETE

Voće i povrće treba jesti, a ne piti

Svakako je bolje piti sokove voća i povrća, nego ga uopće ne konzumirati, ali takav način konzumacije ima svojih nedostataka

Bolje žvakati nego piti
Bolje žvakati nego piti (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

,

voće

,

povrće

,

smoothie

Zdrava hrana obično se shvaća kao hrpa voća i povrća na tanjuru, što je uglavnom i istina - povrće i voće trebalo bi zauzimati značajan dio dnevnog unosa hrane svake osobe, a to je posebno važno kada ste na dijeti.

No, u zadnje je vrijeme postalo popularno promovirati sokove ili smoothie od povrća ili voća, do toga da se cijela dijeta svodi na nekoliko takvih napitaka dnevno. Naravno, bolje je piti i sokove od povrća i voća nego ga uopće ne konzumirati, ali ipak je za naše zdravlje bolje kada ga jedemo.

Tijekom pripreme sokova ili smoothieja gubi se vrlo važan dio vlakana i nutrijenata koji se nalaze u pulpi i kori voća ili povrća. Vlakna su ključna za osjećaj sitosti, naročito u dijetama koje se baziraju na izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane.

Istraživanja su pokazala kako postoji velika razlika u dijetama u kojima se voće i povrće pretežito unosi u tekućem obliku i onima u kojima se uglavnom jede. Naime, osobe koje na dijeti jedu cjelovito voće i povrće puno duže održavaju osjećaj sitosti, te lakše kontroliraju ukupni unos kalorija.

Stoga, vodite računa da pretežito konzumirate cijelo voće i povrće u svojim obrocima, naročito kada ste na dijeti.

24.09.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh