« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Voće i povrće koje skida kilograme

Poznato je da prehrana bogata voćem i povrćem ima mnoge dobre strane za zdravlje

Navalite slobodno!
Navalite slobodno! (Arhiva)
Više o

voće

,

mršavljenje

,

fitokemikalije

,

povrće

,

flavonoidi

Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama... može spriječiti debljanje i poboljšati opće zdravstveno stanje pojedinca, tvrde znanstvenici s Harvardskog sveučilišta i sa Sveučilišta East Anglia.

Flavonoidi su fitokemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvaćaju slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNK.

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbiraju u organizmu te potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri. Uz sve dosad poznate blagotvorne učinke flavonoida na organizam, američki i britanski znanstvenici nedavno su ustanovili da voće i povrće s visokom razinom ovih fitokemikalija pomaže u održavanju stabilne težine te tvrde da pola šalice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opće zdravstveno stanje.

Studijom su obuhvatili podatke o 124,086 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama tijekom dvadesetčetverogodišnjeg razdoblja. Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih količina voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem odgovarajuće stabilne težine, a kod pojedinaca i s laganim gubitkom kilograma.

"Otprije znamo da većina ljudi s godinama dobiva na težini, a čak i u najmanjem postotku debljina može značajno utjecati na rizik od pojave visokoga krvnog tlaka, razvoja srčanih bolesti, raka ili dijabetesa, zbog čega pojedincima moramo pomoći u održavanju zdrave težine u njihovim srednjim godinama", kaže profesorica Aedin Cassidy s Medicinskog fakulteta Norwich pri Sveučilištu East Anglia.

"Svakodnevna konzumacija oko 80 grama hrane bogate flavonoidima pridonijela je održavanju odgovarajuće stabilne težine kod žena i kod muškaraca različite životne dobi", kazala je.

"Poznato je da prehrana bogata voćem i povrćem ima mnoge dobre strane za zdravlje", podsjetila je nutricionistica i glasnogovornica Britanske nutricionističke udruge, Helen Bond, dodavši da rezultati istraživanja pokazuju da su za to zaslužni flavonoidi. 

"Odnedavno znamo i da flavonoidi utječu na održavanje stabilne težine, na način da u organizmu smanjuju razinu masnoća koju organizam apsorbira iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i utječu na smanjenje apetita", kaže voditeljica studije Monica Bertoina s Harvardske škole za javno zdravlje.

Najviše flavonoida ima u malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnom ribizu, grožđu, trešnjama, rotkvicama, nekim vrstama čaja, kakaku, kruškama, jabukama, citrusima poput naranača i grejpfruta, luku i paprikama.

11.10.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.10.2019. 09:25
    nema ništa zdravije od voća
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh