« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina
ZDRAV ŽIVOT

Vlakna zbilja pomažu u mršavljenju

Statistika pokazuje da u svoj organizam unosimo premalo vlakana koja su nužna za zdrav organizam, a pomažu i u gubitku kilograma

vlakna mršavljenje
vlakna mršavljenje (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

mršavljenje

,

kilogrami

,

vlakna

Vlakna se stalno spominju kao nezaobilazan dio zdrave prehrane. Nije ni čudno, jer su hranjiva, a ujedno nam pomažu i da smršavimo. Naime, namirnice s visokim udjelom vlakana nas brzo zasite, što znači da ćemo manje jesti i u isto vrijeme zadovoljiti potrebu za gladi.

Osim toga, vlakna sprječavaju veliku fluktuaciju šećera u krvi ili usporavaju njegovu apsorpciju u krv - zato smo manje gladni.

Sljedeći veliki plus vlakana je taj što nam pomažu u održavanju zdrave probave jer djeluju protiv zatvora i odvode štetne tvari iz našeg tijela.

>> Superhrana: Chia sjemenke

Ipak, činjenica je da ih, usprkos svim dobrobitima, ne unosimo dovoljno. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča 20 do 35 grama vlakana dnevno za odrasle osobe, ali većina ljudi uzima manje od polovice prepoučene količine.

>> Zdrava pizza ipak postoji!

Važno je uzimati više vlakana, a njih nećete naći u bijelom kruhu i tjestenini. Umjesto toga jedite punozrnati kruh i peciva koji su bogati vlaknima. 

Osim punozrnatih proizvoda, vlakna ćete naći i u voću (posebno u jabukama, avokadu i bananama), zatim u orašastim proizvodima, sjemenkama, kao i u koži voća, posebno u koži rajčica.

25.06.2010. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh