« Žene
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
ZDRAVO

Vitamini i minerali potrebni ženskom tijelu

Koji su to minerali i vitamini bez kojih žensko tijelo neće biti zdravo i u dobroj formi, pročitajte u članku

Što je ženama neophodno
Što je ženama neophodno (FreeDigitalPhotos)
Više o

zdravlje

,

folna kiselina

,

žene

,

vitamini

,

minerali

,

magnezij

,

dnevne potrebe

,

biotin

Žensko tijelo treba razne stvari kako bi besprijekorno funkcioniralo, a među njima posebno mjesto pripada mineralima i vitaminima koji se brinu za zdravlje i izgled.

Vrlo je važan magnezij, koji ima veliku ulogu u čuvanju imuniteta te je koristan za zdralje kostiju, mišića i živaca. Magnezij učinkovito štiti žene od stresa, a napunit ćete se ovim potrebnim mineralom putem cjelovitih žitarica, sjemenki, špinata ili orašastih plodova.

Folna kiselina pomaže u izgradnji novih stanica, štiti srce i krvožilni sustav i naročito je važna tijekom trudnoće. Odličan izvor je tamnozeleno lisnato povrće, a ima je i u plavoj ribi, avokadu, mahunarkama i soji.

Kalcij gradi kosti i mišiće, a pomaže pri normalnom radu krvi održavajući zdrav krvni tlak. Ima ga u prirodnom mlijeku, algama, sušenom voću, sardinama, zelenom povrću i orašastim plodovima. 

Vitamina koji su nužni ima više, pa za početak spomenimo vitamin D koji je ustvari hormon zadužen za upijanje kalcija, imuninet, rad štitnjače i pomaže u liječenju raka dojke. Nalazi su u mesu, mlijeku i ribljem ulju, a uvjerljivo najbolji izvor je sunce.

Vitamin B7 ili vitamin H poznat je i kao biotin, zadužen za preradu šećera u energiju, pravilan metabolizam i zdravlje kože. Ima ga napretek u mrkvi, cvjetači, žumanjku, bananama i gljivama, kao i piletini i ribi.

Mozak čuva vitamin B12 održavajući živce i krvne stanice zdravima, pomaže u izgradnji DNK i sprječava anemiju, što ga čini naročito važnim za vegane i vegetarijance. Najviše ga ima u jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima te mesu organskog uzgoja

29.08.2013. 09:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh