« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
BESPLATNI SADRŽAJI

Vikend otvorenih vrata nacionalnih parkova i parkova prirode

Proslava bogatstva Hrvatske na Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode 22. svibnja

NP Krka
NP Krka (Arhiva)
Više o

park prirode

,

nacionalni parkovi

,

Ovan godišnji horoskop

,

Ribe godišnji horoskop za 2015.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode uključeni su u obilježavanje Međunarodne godine biološke raznolikosti te će 22. svibnja, na Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićena područja posjetiteljima ponuditi mnoge besplatne sadržaje, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture navodi da više informacija o Vikendu otvorenih vrata u nacionalnim parkovima i parkovima prirode građani mogu doznati na internetskim stranicama određenih javnih ustanova.

Također ističe kako je glavno obilježje prirode u Hrvatskoj velika raznolikost ekoloških sustava, što se odražava i u velikom bogatstvu i raznolikosti živoga svijeta. Takvo je bogatstvo uvjetovano isprepletanjem alpske, kontinentalne i sredozemne biogeografske regije, razvedenošću reljefa te geološkim, pedološkim, hidrološkim i klimatskim prilikama.

Osobitu zaštitu određenim posebno vrijednim dijelovima žive i nežive prirode osigurava Zakon o zaštiti prirode koji, kako se ističe, propisuje devet kategorija prostorne zaštite: nacionalni park, park prirode, regionalni park, strogi rezervat, posebni rezervat, spomenik prirode, značajni krajobraz, park-šumu i spomenik parkovne arhitekture.

Prirodno bogatstvoZaštićena područja, uključujući i 13 područja pod preventivnom zaštitom, obuhvaćaju 6967,786 kilometara četvornih. Zaštićeno je 11,37 posto kopnene površine i 1,32 posto teritorijalnog mora, to jest 7,95 posto ukupne površine Republike Hrvatske (podaci iz travnja 2010. godine). U svakoj hrvatskoj županiji barem je jedno zaštićeno područje.

U Hrvatskoj je danas osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode čija obilježja dobro oslikavaju raznolikost i bogatstvo naše prirode.

Kornati, Brijuni i Mljet otočni su nacionalni parkovi koje među ostalim obilježava veoma raznovrstan i bogat podmorski svijet.

Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka ističu se jedinstvenom krškom hidrografijom i morfologijom te svojim veličanstvenim sedrenim slapištima i jezerima privlače mnogobrojne posjetitelje, a Risnjak, Paklenica i Sjeverni Velebit pravi su planinski prostori s raznolikim reljefom i biljnim pokrovom.

Od 11 parkova prirode šest je planinskih: Velebit, Biokovo, Medvednica, Papuk, Učka i Žumberak-Samoborsko gorje, a Lastovsko otočje i Telašćica su otočni parkovi prirode. Parkovi prirode Kopački rit i Lonjsko polje predstavnici su biološkog bogatstva nizinskih poplavnih područja, Vransko jezero u blizini Biograda najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj, a sva tri parka prirode zbog bogatstva ptičjeg svijeta uvrštena su na Popis važnih ornitoloških područja Europe (IBA).

Zaštićenim područjima u Hrvatskoj upravljaju posebne javne ustanove koje imaju ulogu zaštite, upravljanja i nadzora, ističe Ministarstvo kulture.(hina/metro-portal)

21.05.2010. 09:46:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh