« Hrvatska
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
PANDEMIJA

Izmjene prilikom ulaza u HR

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izmjene koje se tiču ulaska u Republiku Hrvatsku

Što sve trebate imati?
Što sve trebate imati? (Arhiva)
Više o

pandemija

,

promjene

,

ulazak u HR

Od ponedjeljka negativan test na koronavirus, neovisno o statusu cijepljenja ili preboljenju bolesti, moraju imati putnici koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra i Rusije, uz dosad obavezne osobe koje dolaze iz Južne Afrike, Brazila ili Zanzibara.

Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja covida-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske, a zbog sprječavanja unosa novih varijanti virusa SARS-CoV-2.

Zbog navedenog je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana, a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon 7 dana.

Budući da je delta soj unesen iz Indije sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice, a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela covid-19 ili je cijepljena.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti covid-19.

Izmjena popisa stupit će na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021.

21.07.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh